Στήριξη Οικολόγων σε Τσιρώνη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της προστασίας των περιοχών NATURA, αλλά και για την παροχή ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Το κίνημα καταγγέλλει την προσωπική επίθεση ορισμένων ΟΤΑ στον αναπληρωτή ΥΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη και συντάσσεται με τις αρχές της ευημερίας, οι οποίες εγγυώνται βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης και δικαιότερη κατανομή του πλούτου».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων: «Η εμπειρία σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει δείξει ότι εάν χτίζαμε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε όλες τις περιοχές ΝATURA, δεν θα έμενε πια αιτία να τα επισκεφτεί κανείς. Δεν μπορούμε να χαράζουμε πολιτικές χωρίς να σκεφτόμαστε το μέλλον, και έχουμε δει πόσο καταστροφικά για το περιβάλλον και πόσα λίγα οφέλη προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες τα «all inclusive» ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

»Όλη η περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν Παγκόσμιο προορισμό Οικολογικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται δίπλα της.

»Ο διχασμός που αναπτύσσεται στην τοπική κοινωνία του Κυπαρισσιακού κόλπου εν όψει του Προεδρικού Διατάγματος που έχει προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν οφείλεται σε αστοχίες του σχεδίου, αλλά στην έλλειψη τόλμης και οργάνωσης των προηγούμενων Διοικήσεων, οι οποίες άφησαν την περιοχή εκτεθειμένη.

»Το αποτέλεσμα ήταν οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και η επικράτηση του νόμου της ζούγκλας στην περιοχή όπου, χωρίς σχέδιο, όποιος είχε τα «μέσα» προλάβαινε να αρπάξει τον φυσικό πλούτο που θα έπρεπε να χαίρονται οι πολλοί.

»Ο στόχος μας πρέπει να είναι η πιο ανθρώπινη κλίμακα και η ήπια τουριστική ανάπτυξη που αναδεικνύει την τοπική παραγωγή, την φύση, την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά κάθε τόπου, ενισχύοντας παράλληλα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αντίθεση με φαραωνικά συγκροτήματα με τα υψηλά οφέλη για τους λίγους.

»Παράλληλα είναι σημαντικό τα αναπτυξιακά κονδύλια να κατευθυνθούν σε μια στοχευμένη ανάπτυξη, με άμεσους αποδέκτες νέες επιχειρήσεις προερχόμενες από την τοπική κοινωνία, ενώ ο τουρισμός δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως "μονοκαλλιέργεια"».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση