Παράτυπες αποκλαδώσεις σε Σέρρες, Καβάλα και Δράμα, καταγγέλλει το ΓΕΩΤΕΕ (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Την άμεση αντίδραση του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που κάνει λόγο για μη τήρηση των κανονισμών του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, προκάλεσαν αποκλαδώσεις στις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

Όπως τόνισε στη Greenagenda.gr ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, Αλέξανδρος Τσάμης, «προχωρήσαμε στην κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου προς τους συγκεκριμένους δήμους καθώς οι κλαδεύσεις δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πάρκα, άλση και δενδροστοιχίες στους δήμους Δράμας, Καβάλας και Σερρών».

«H περίπτωση αυτή στις Σέρρες στάθηκε η αφορμή να αντιδράσουμε ως υπηρεσία και ζητάμε τουλάχιστον να συμμορφωθεί ο δήμος ώστε να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσάμης.

Ακολουθούν φωτογραφίες με ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα λανθασμένων πρακτικών αποκλάδωσης δέντρων.

Το πάρκο ΙΚΑ στις Σέρρες μετά τις αποκλαδώσεις

Το πάρκο ΙΚΑ στις Σέρρες μετά τις αποκλαδώσεις

Το ίδιο πάρκο, πριν και μετά

Το ίδιο πάρκο, πριν και μετά

Απευθυνθήκαμε στον δήμο Σερρών για την κλάδευση που έγινε στο πάρκο ΙΚΑ και σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε από την επιβλέπουσα του έργου, δασοπόνο Χατζητόλιου Θωμαή, «ο εργολάβος έκανε αυτό που υπέδειξε η υπηρεσία πρασίνου, επιδιώξαμε αυτή την κλάδευση λόγω επικινδυνότητας, έπεφταν τα κλαδιά. Στο αστικό πράσινο κοιτάμε πρώτα την ασφάλεια των δημοτών».

Σε ό,τι αφορά τις αποκλαδώσεις στην Καβάλα, υπάλληλος του τμήματος πρασίνου του δήμου σημείωσε:«Στην Καβάλα οι κλαδεύσεις είναι ήπιες κάθε χρόνο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπως στις λεύκες. Γίνονται για λόγους επικινδυνότητας, αφού κάποιες από αυτές είναι ηλικίας πολλών ετών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Θεοχάρη Ζάγκα, «η κλάδευση των δέντρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου. Διαφορετικά, αυτή αποτελεί εγκληματική πράξη επί "πληρωμή" κατά των δέντρων και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για άλλες προτεραιότητες. Η κλάδευση θα πρέπει να διενεργείται μόνον όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η απομάκρυνση ζωντανών κλαδιών από ένα δέντρο οδηγεί στην καταπόνησή του, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένης ενέργειας. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων.

»Η μαζική αποκλάδωση μεγάλων δένδρων μέσα σε πάρκα, άλση και χώρους πρασίνου μας βρίσκει αντίθετους διότι:

1. Οδηγεί στην υποβάθμιση του κλίματος, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα.

2. Η έλλειψη σκίασης οδηγεί στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας. Ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. Κ. Κασσιός, στο «Σχεδιασμός και διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αθήνας», αναφέρει ότι «ένα δένδρο μεσαίου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση περίπου 1460 κιλών νερού, διεργασία με επίδραση δροσισμού αντίστοιχη της λειτουργίας 5 κλιματιστικών συσκευών».

3. Σταματά η απορρόφηση και το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

4. Υφίσταται οπτική και αισθητική υποβάθμιση του χώρου. Οι εναπομείναντες κορμοί δεν συμβάλουν στον εξωραϊσμό της πόλης και δεν δίνουν στους κατοίκους την αίσθηση της επαφής με την φύση.

5. Αναστέλλεται η κοινωνική τους λειτουργία ως τόπων αναψυχής, χαλάρωσης ή άθλησης, κοινωνικής συναναστροφής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τον κάτοικο της πόλης.

6. Υποβαθμίζεται η έννοια της γειτονιάς και οι κοινωνικές σχέσεις στις πόλεις.

7. Αναιρείται η λειτουργία τους ως καταφυγίων βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα των πτηνών.

8. Προκύπτουν όμως και οικονομικές επιπτώσεις από την μείωση του πρασίνου, που οφείλονται στην αύξηση της λειτουργίας των κλιματιστικών, και στην μείωση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας μίας περιοχής, όπως και της τουριστικής κίνησης, λόγω της υπαβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος που συνεπάγεται η αποκλάδωση των δένδρων.

»Σύμφωνα με τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ του Ελληνικου Οργανισμού Τυποποίησης 1501-10-06-04-01 για το κλάδεμα των δέντρων, ο ορισμός του κλαδέματος αναφέρει «Ως κλάδεμα δέντρων ορίζεται η επιλεκτική απομάκρυνση τμήματος της βλάστησης αυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και σφριγηλότητας, τον έλεγχο της ανάπτυξης, την αύξηση της άνθησης και της καρποφορίας και τη βελτίωση της εμφάνισης».

»Το άρθρο 5.5. αναφέρει : «Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm θα καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής».

»Σύμφωνα με το άρθρο 3.21 «οι επιζήμιες πρακτικές κλαδέματος (topping και lopping) των κυρίων ή δευτερευόντων κλάδων, είτε για αισθητικούς (μείωση της θέας, της ηλιοφάνειας κ.λ.π.) είτε για λόγους ασφάλειας (ανάπτυξη δένδρων κοντά σε καλώδια), προκαλούν τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα» όπως φαίνεται και παρακάτω, αφού η βλάστηση έτσι μετατοπίζεται στην περιφέρεια των δέντρων με τις επακόλουθες δυσμενείς συνέπειες όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα και περιγράφονται αναλυτικά στην σελίδα 35276-35277 των προδιαγραφών του ΕΛΟΤ».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, «αντιλαμβανόμαστε ότι τα οικονομικά των Δήμων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Όμως η εξοικονόμηση πόρων από τα κλαδέματα στις αστικές περιοχές των Δήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποκλάδωση των δέντρων, έτσι ώστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά να μην χρειάζονται κλάδεμα. Τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον από αυτή την πρακτική που βλέπουμε να επεκτείνεται σε πολλούς Δήμους θα είναι πολύ περισσότερα από τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση