Τα Τρίκαλα καινοτομούν ξανά: Γνωρίστε τα «κίτρινα ποδήλατα» (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε χρήση βρίσκονται από χθες το μεσημέρι τα κίτρινα ποδήλατα στα Τρίκαλα. Σε άλλη μία πρωτοπορία, η πόλη του ποδηλάτου προσφέρει δωρεάν τη μετακίνηση με ποδήλατα, για όσους χρησιμοποιήσουν τους χώρους στάθμευσης του Δήμου.

«Ο κάθε χρήστης έχει στη διάθεση του για τρεις ώρες το ποδήλατο και το ανώτατο κόστος του δημοτικού πάρκινγκ ανέρχεται σε 3 ευρώ», επισήμανε στη Greenagenda.gr o δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Σκοπός μας είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του αυτοκίνητου. Οι δημότες και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους πιο εύκολα και σύντομα. Τις πρώτες  αυτές ημέρες δεχόμαστε παρατηρήσεις των χρηστών για να κάνουμε πιο χρηστική τη συγκεκριμένη δράση μας», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σε είκοσι ανέρχεται ο στόλος των ποδηλάτων, τα οποία είναι σταθμευμένα σε δύο δημοτικούς χώρους στάθμευσης. Τα 15 ποδήλατα βρίσκονται στον χώρο στάθμευσης επί της οδού Κανούτα και τα 5 στην πλατεία Δικαστηρίων.

Η συγκεκριμένη κίνηση λειτουργεί πολύ εύκολα: ο οδηγός του οχήματος, αφού σταθμεύει το όχημά του στο πάρκινγκ, θα συμπληρώνει ειδική φόρμα που βρίσκεται ήδη στα γραφεία των χώρων στάθμευσης. Με την επίδειξη αποδεικτικού στοιχείου ταυτότητας, θα παραλαμβάνει το ποδήλατο - για 3 ώρες κατ' ανώτατη χρήση. Θα κάνει τις δουλειές του, δηλαδή αυτές που δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, όπως πληρωμές, επισκέψεις σε τράπεζες, λίγα ψώνια και, επιστρέφοντας, θα παραδίδει το ποδήλατο, χωρίς να πληρώνει για αυτό, αλλά μόνο για τη στάθμευση. Φυσικά, σε περίπτωση βλάβης ή κλοπής (πλην σκασμένου λάστιχου) ο πολίτης πληρώνει τη ζημιά ή την απώλεια. Τα ποδήλατα είναι αριθμημένα και έχουν ειδικό σήμα και ειδικό κίτρινο χρώμα, εύκολα αναγνωρίσιμα από όλους.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ο Δήμος από σήμερα θα δημοσιοποιεί φυλλάδια που θα ενημερώνουν με χάρτη της πόλης και τον τρόπο λειτουργίας της δράσης.

Σε μια πόλη με πάνω από 30.000 ποδήλατα, ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει να καταστήσει τη βιώσιμη μετακίνηση, τρόπο ζωής. Η  λέξη «Κυκλοφορώ» (όπως είναι το σύνθημα της δράσης) δεν θα αφορά μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά στη θέληση των τρικαλινών να κινηθούν εύκολα, με ασφάλεια και άνετα, σε μια επίπεδη πόλη, με φυσικές ομορφιές.

«Με την αύξηση του τουρισμού στη πόλη είναι απαραίτητη ακόμη περισσότερο η χρήση του ποδηλάτου», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε τον δήμο, στις 10 πόλεις της Ευρώπης που βραβεύονται για τι προσπάθειες για τη βιώσιμη μετακίνηση, στις Βρυξέλλες, στις 20 Απριλίου 2016.

τρι2 τρι3

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση