Στρυμόνας: Ο «υδάτινος εφιάλτης» παραμονεύει

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας χρόνος πέρασε από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάτω ρου του ποταμού Στρυμόνα. Οι κάτοικοι είδαν μετά από πολλές δεκαετίες τον «υδάτινο εφιάλτη» να εκτείνεται σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και να απειλεί σπίτια και κάτοικους.

Ο φετινός χειμώνας μπορεί να μην είχε βροχοπτώσεις, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, υποστηρίζουν κάτοικοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, πολιτικός μηχανικός της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «δεν είναι έτοιμο το ποτάμι να δεχθεί μια σημαντική παροχή νερού όπως το 2015. Απαιτούνται να γίνουν έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού για την ενίσχυση αναχωμάτων στο ποτάμι και στη λίμνη και να αυξηθούν σε ύψος τα αναχώματα στην περιοχή της πρώην λίμνης Αχινού. Ακόμη, πρέπει να καθαριστεί ο Στρυμόνας λογω των προσχώσεων».

στρυ

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, λείπει η ολιστική προσέγγιση, ο κεντρικός σχεδιασμός, ο συντονισμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση κατά μήκος των 300 χλμ του άνω και κάτω ρου του Στρυμόνα. Τα υφιστάμενα αναχώματα είναι χαμηλά, για αυτό θα έπρεπε να είναι αντί για δυο μέτρα το διπλάσιο και πλέον ύψος».

Δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκαν πότε τα αντιπλημμυρικά έργα λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους. Στον Αχινό και τον Πεθελινό που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές εκτόνωσης των πλημμυρών του Στρυμόνα δεν αποκλείεται στο μέλλον να επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

στρυ4

«Αν έχουμε σοβαρή ζημιά στα αναχώματα της λίμνης και στο ποτάμι οι καταστροφές θα είναι βιβλικές», προειδοποίησε ο κ. Αναστασιάδης.

Από τη μέρα της κατασκευής του έργου μέχρι σήμερα οι πιο σοβαρές προσπάθειες συντήρησης έγιναν τη δεκαετία του '30 και του '80.

«Τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται μικροεργολαβίες, χρειάζεται να δαπανηθούν τα διπλάσια χρήματα για πιο ουσιαστικά έργα. Προγραμματισμένες εργολαβίες, δημοπρατήθηκαν ή βρίσκονται υπό δημοπράτηση ενώ ήδη βρίσκεται εγκατεστημένη μια εργολαβία. Το κόστος των οποίων είναι περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργασίες αυτές αφορούν τη συντήρηση των υφιστάμενων αναχωμάτων και του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού. Όμως δεν είναι αρκετές για τη θωράκιση των αναχωμάτων και όλου του συστήματος. Αυτά τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από το κράτος», υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επί σειρά δεκαετιών βρίσκεται σε δοκιμασία όλο το σύστημα στο Στρυμόνα, δεν είναι στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας του. Δεν χρειάζεται μόνο να εκδηλωθεί ένα ακραίο  φαινόμενο. Εξαιτίας των προσχώσεων λόγω των φερτών υλικών από τη λεκάνη απορροής στη Βουλγαρία έχει συρρικνωθεί η λίμνη».

«Απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το νομό και όχι μόνο ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες σε μια ευρεία και ανεξέλεγκτη καταστροφή», υπογράμμισε, ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης.

Η λίμνη του Στρυμόνα και ο υπόλοιπος σχεδιασμός του συστήματος είναι ένα τεχνικό έργο και η φύση θέλει να ξαναφέρει πάντα την προηγούμενη κατάσταση. Επομένως, απαιτείται η συντήρηση του έργου, η ετοιμότητα του κράτους, συντονισμός και ουσιαστικά έργα.

Μάλιστα, αρκετά χωριά βρίσκονται χαμηλότερα από την κοίτη του Στρυμόνα από 30 έως 35 μέτρα και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για  την ασφάλεια των κατοίκων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση