του Νίκου Αβουκάτου
Οι βροχές του Μαρτίου αποδείχθηκαν ευεργετικές για τη γη. Μπροστά στον κίνδυνο της ανομβρίας μετά από ένα «στεγνό» χειμώνα, η μεταβολή του καιρού έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στους αγρότες.
Ο Μάρτιος, λοιπόν, καταγράφηκε από τους μετεωρολόγους ως ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων δεκαετιών, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση βροχόπτωση για τον αντίστοιχο μήνα της περιόδου αναφοράς το 1961-1990 είναι σχεδόν η μισή (44.3mm).
Από τα δεδομένα, του μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ προκύπτει ότι η βροχή που έπεσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης έφτασε, για τις 20 ημέρες του Μαρτίου, τα 83.5mm. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που ακολούθησαν και τις τελευταίες 10 ημέρες του μήνα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ, τα ποσοστά της βροχής έφθασαν στα 96.5mm.
«Είναι μία σημαντική αλλαγή, μετά από ένα αρκετό ξηρό τετράμηνο, με τον μήνα Δεκέμβριο να έχει παρουσιάσει μόλις λίγα χιλιοστά βροχής σε όλη τη διάρκειά του», ανέφερε στη Greenagenda.gr η κ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τομέα Μετεωρολογίας -Κλιματολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η διακύμανση της βροχόπτωσης για τον μήνα Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζεται ή μέση βροχόπτωση της περίοδο 1958-2000.
Άρα, συγκρίνοντας τη τιμή των 96.5mm με τα δεδομένα του σχήματος φαίνεται ότι ο φετινός Μάρτιος είναι ο υγρότερος που έχει καταγραφεί από την περίοδο 1958-2000. «Ο προηγούμενος υγρότερος Μάρτιος καταγράφηκε το 1969 με 88.1mm», υπογράμμισε η κα. Αναγνώστοπούλου.
Στην πόλη της Λάρισας, μάλιστα, από τον Οκτώβριο έως τις 12 Μαρτίου έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής, κάτι που υποδείκνυε σημαντικά μικρό ποσοστό βροχής. Το σκηνικό άλλαξε τις επόμενες ημέρες του Μαρτίου και το ποσοστό βροχής έφθασε σε λίγο χρονικό διάστημα συνολικά τα 116mm που είναι πολύ περισσότερα αναφορικά με τον ίδιο μήνα του 2015 (69 mm). Σε μια καλή χρονιά τον χειμώνα πρέπει να πέφτουν περί τα 400 mm για μια καλή απόδοση και παραγωγή.
«Βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανομβρία, αν δεν έριχνε πολύ νερό μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τα σιτηρά, καθώς δεν θα είχαμε απαιτούμενο αποθηκευμένο νερό. Υπήρξαν επομένως ευεργετικές και σωτήριες οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου», επισήμανε ο Νίκος Δαναλάτος, διευθυντής της Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όμως η αγωνία συνεχίζεται, διότι μέσα στο επόμενο 10-15ήμερο αναμένεται ανθοφορία των σιτηρών και πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθούν βροχοπτώσεις για να αποτρέψουν σημαντική μείωση της παραγωγής. Μέσα στον Απρίλιο -δηλαδή την περίοδο που διανύουμε- η τροφοδοσία των φυτών με νερό εξασφαλίζεται από το αποθηκευμένο νερό στο ριζόστρωμα, μιας και η εξατμισοδιαπνοή έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα και είναι σίγουρο ότι μέχρι τέλος του Απριλίου θα υπερέχει της βροχόπτωσης.