Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει τον τρόπο ταλάντευσης του άξονα της Γης

Μια ακόμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι και η αλλαγή πορείας τόσο στο Βόρειο Πόλο όσο και στη ταλάντευση η οποία ονομάζεται πολική κίνηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της NASA που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Από το 2003, η Γροιλανδία χάνει ετησίως κατά μέσο όρο πάνω από 272 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που η Γη ταλαντεύεται, ανέφερε ο επιστήμονας της NASA Ειρκ Ιβινς, συνεργαζόμενος συντάκτης της μελέτης.

 

greenland 2

Η Δυτική Ανταρκτική χάνει 124 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου ενώ η Ανατολική Ανταρκτική κερδίζει περίπου 74 τρισεκατομμύρια δισεκατομμύρια κιλά πάγου σε ετήσια βάση, βοηθώντας την κλίση της ταλάντευσης περαιτέρω.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι ερευνητές διαπιστώνουν στα σύννεφα περισσότερο υγρό σε αντίθεση με πάγο από ό, τι μέχρι σήμερα πίστευαν κάτι που δείχνει ότι προκαλείται μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες έχουν ακριβή μέτρηση της πολικής κίνησης από το 1899, και σχεδόν στο σύνολο του 20ου αιώνα σημειώνονταν  μικρή μετακίνηση προς τον Καναδά.  Αλλά αυτό άλλαξε στις αρχές του αιώνα και τώρα παρατηρείται αλλαγή της  κίνησης προς την Αγγλία, σύμφωνα με τη μελέτη της οποίας επικεφαλής είναι ο Σουρέντρα Αντχικαρί του εργαστηριού Υπερηχητικής Προώθησης της NASA. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι  «η πρόσφατη στροφή από την κατεύθυνση του 20ου αιώνα είναι πολύ δραματική».

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι η μετατόπιση είναι ακίνδυνη ωστόσο είναι ουσιαστική επειδή δείχνει πραγματικά πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στον πλανήτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση