Προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα;

Αυξάνεται η ασκούμενη πίεση για περιορισμό των επενδύσεων, που εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο πεδίο των ορυκτών καυσίμων και για αναπροσανατολισμό των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προς δράσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Όπως προέκυψε από σχετική εκδήλωση της WWF, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η πίεση κατευθύνεται προς την Κομισιόν και προς τους διεθνείς ρυθμιστές της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να υλοποιηθούν ακόμη και stress-test των επενδυτικών portfolio των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτικοί στόχοι τους επιβραδύνουν ή όχι την κλιματική αλλαγή.

Η υιοθέτηση των παραπάνω πρακτικών θα μπορούσε δυνητικά να «μετακινήσει» επενδύσεις δισεκατομμυρίων Ευρώ μακριά από το πεδίο των ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, θεμιτή είναι πλέον και η μεγαλύτερη δυνατή συμπερίληψη και του κλιματικού ρίσκου στα κριτήρια συγκρότησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η καθιέρωση κινήτρων που θα οδηγούν σε υλοποίηση πιο πολλών επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ακόμη, μπορούν να δοθούν και φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αντίθετα να υπάρξουν «ποινές» για επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται στο πεδίο των ορυκτών καυσίμων.

Τον περσινό Ιούλιο η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο, που εισήγαγε για όλους τους θεσμικούς επενδυτές την υποβολή υποχρεωτικών αναφορών με περιβαλλοντικά κριτήρια. Ο σχετικός νόμος, που έχει ενεργοποιηθεί από 1/1/2016, απαιτεί από τους επενδυτές να αναφέρουν πως συνδυάζουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα σχέδια τους.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» είναι και η Σουηδία, που εφάρμοσε ανάλογα πρότυπα για να υποχρεώσει τους θεσμικούς επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική παράμετρο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να περάσει σχετική υποχρεωτική νομοθεσία.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Κομισιόν προσεγγίζει προσεκτικά και σταδιακά το όλο ζήτημα, χωρίς να θέλει να επισπεύσει υπερβολικά τις εξελίξεις.

Προς το παρόν, οι κοινοτικές αρχές εκτιμούν πως μπορούν οι θεσμικοί επενδυτές να αναφέρουν τα μέτρα, βάσει των οποίων δεσμεύονται στις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Ωστόσο, θα μεσολαβήσει απ΄ ότι φαίνεται αρκετός χρόνος ακόμη για να καταλήξουν οι ευρωπαϊκές αρχές σε ένα συνεκτικό και οριστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις και την «φιλικότητα» τους προς το περιβάλλον όσον αφορά και στους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της η WWF υπογραμμίζει πως τα οικονομικά ρίσκα από την μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα και ικανά να αποφευχθούν. Αυτά τα κόστη, κατά την WWF, θα ελαχιστοποιηθούν, εφόσον αυτή η μετάβαση γίνει γρήγορα και ακολουθήσει ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση