Σε άνθηση οι αγροδιατροφικές συμπράξεις στο Αιγαίο

Ευοίωνα είναι τα μηνύματα από την ανάπτυξη των αγροδιατροφικών συμπράξεων στο Αιγαίο, τόσο στην περιφέρεια Βορείου, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία ξεκινά προσπάθειες για την προβολή και διάθεση των τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία με τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης σχετικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, επισημάνθηκε πως προχωρούν πλέον ενεργά οι διαδικασίες για τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τα ζητήματα της έλλειψης της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο τιμών των τοπικών προϊόντων, παρά την κατά γενική παραδοχή της υπεροχής τους σε ποιότητα, σε σχέση με άλλα.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη κυρίως της τυποποίησης τους με στόχο την προστασία τους από την πίεση, που δέχονται από αντίστοιχα ανταγωνιστικά.

Την ίδια στιγμή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πραγματοποιεί νέο ξεκίνημα και ανασυγκροτείται από την περιφερειακή αρχή.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν ήδη 45 επιχειρήσεις από όλο το Βόρειο Αιγαίο, ενώ υπάρχουν σχέδια συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας.

Tα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν μια μοναδικά χαρακτηριστική γευστική ταυτότητα που προέρχεται από τις εδαφολογικές συνθήκες, αλλά και την ιστορία τους.

Τα προϊόντα που παράγονται, μεταποιούνται και συσκευάζονται στα γεωγραφικά όρια των νησιών της Περιφέρειας είναι φημισμένα τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και διεθνώς για την ποιότητα και τη γεύση τους.

Οι αφοσιωμένοι τοπικοί παραγωγοί και οι συντονισμένες προσπάθειες των φορέων της περιοχής συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό.

Το Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι μια συλλογική δράση στην οποία συμμετέχει πλήθος τοπικών φορέων. Στοχεύει στην προβολή και προώθηση των τοπικών νησιωτικών προϊόντων, στην καθιέρωση της περιοχής ως τόπου συνώνυμου της ποιότητας, αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση των καλλιεργητικών και κτηνοτροφικών πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Προϊόντα Εθνικής Σημασίας με εξαγωγική δραστηριότητα, προσανατολισμό ή δυνατότητα
· Παραδοσιακά προϊόντα
· Τοπικά Προϊόντα που απευθύνονται στις τοπικές αγορές και βελτιώνουν το βαθμό αυτάρκειας των νησιών μας

Το καλάθι αποτελείται από μία σειρά προϊόντων όπως παραδοσιακά κρασιά, μέλι, βότανα, τυριά, αλκοολούχα αποστάγματα κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση