Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει ο αγροδιατροφικός κλάδος

Ένα αγροτικό προϊόν αξίας ενός ευρώ που περνάει στην μεταποίηση προσθέτει επάνω του αξία τουλάχιστον 0,4 ευρώ.
Τα περιθώρια διεύρυνσης του εισοδήματος της χώρας μέσω του αγροδιατροφικού κλάδου είναι μεγάλα, όπως υποστήριξε σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Παπαδούλης.

Οι νέες προκλήσεις που απορρέουν από τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής στον αγροτοδιατροφικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην παρέμβαση του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, επισήμανε ότι είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για την αλλαγή του μέχρι τώρα μοντέλου της αγροτικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στρατηγική. Όπως είπε, "χρήζει επανατοποθέτηση του κλάδου με όρους βιωσιμότητας", αναφέροντας ότι σήμερα η πολιτική ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τη θέση του αγροτικού τομέα τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον.
Κινητήριος μοχλός ανάπτυξης είναι, όπως τονίστηκε από τον κ. Κασίμη, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 7 δισ. Ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στη στήριξη του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Ο κ. Κασίμης κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του παρελθόντος τόνισε, ότι η συζήτηση για την επόμενη μέρα του κλάδου στερείτο προτάσεων και νέων ιδεών, τη στιγμή που οι επιδόσεις της χώρας μας στον αγροτοδιατροφικό κλάδο είναι αναντίστοιχες με την πραγματική δυναμική του.
Όπως υπογράμμισε "κρίσιμος είναι ο ρόλος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που θα πρέπει να ανακτήσει τον ιστορικό του ρόλο και να καταθέσει θεσμικά επεξεργασμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου" .

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και ο κ. Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, που σημείωσε ότι πράγματι ο αγροτοδιατροφικός κλάδος είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το δρόμο για την ανάπτυξη, με την έρευνα να είναι αυτή που θα δώσει το έναυσμα για καινοτομία στον κλάδο.

Ο κ. Μαλούτας μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα για την έρευνα στο οποίο θα εισρέουν πόροι κατά τρόπο διαρκή και όχι κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση