Ο ξηρός χειμώνας επιμηκύνει την αντιπυρική περίοδο και ισχυροποιεί τις πυρκαγιές

του Νίκου Αβουκάτου

Ο ζεστός και άνυδρος χειμώνας προοιωνίζει ένα «καυτό» καλοκαίρι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες και η χώρα μας.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα διότι αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρασία», σημείωσε στη Greenagenda.gr ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, τακτικός Καθηγητής του ΑΠΘ του τμήματος Δασολογίας και  Φυσικού Περιβάλλοντος, με ειδικότητα στις δασικές πυρκαγιές. «Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε.

Πέρσι καταγράφηκε η πιο ξερή και πιο θερμή χρονιά παγκοσμίως. «Όταν έχεις ένα ζεστό χειμώνα και ξηρό τότε αναμένεις τα χειρότερα  για το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, δύο θα είναι τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού αναφορικά με τις πυρκαγιές: πρώτον, η αύξηση της διάρκειας της αντιπυρικής περιόδου τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα με σοβαρές οικονομικές συνέπειες και, δεύτερον, ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών, αλλά τη μεγαλύτερη σφοδρότητά τους.

πυρ2

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν δύο δασικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία.

Η πολιτεία χρειάζεται να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και πολύ καλή παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων καιρικών φαινομένων, συνέστησε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας. «Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας ευνοεί την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, με τις ανοιξιάτικες βροχές συσσωρεύτηκε λεπτή βιομάζα στα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η έναρξη εκδήλωσης πυρκαγιάς. Για αυτό θα είναι ένα πιο δύσκολο καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Ζάγκας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση