Το έδαφος ως «αντίδοτο» στην υπερθέρμανση

Ενώ το έδαφος χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να το χρησιμοποιήσουν και για την αποθήκευση του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι επιπτώσεις της. Αυτό είναι το συμπέρασμα της επιστημονικής ανακοίνωσης του πανεπιστημίου του Cornell, που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου στο έγκυρο περιοδικό Nature.

Σήμερα, η ατμόσφαιρα της γης παρακρατά 1 τρισ. κιλά άνθρακα, ποσότητα που αυξάνεται με ρυθμούς 1,5% το έτος περίπου, εξαιτίας των βιομηχανικών, αγροτικών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, το έδαφος δεσμεύει, σε βάθος μέχρι δύο μέτρα, εξαπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι η ατμόσφαιρα. Είναι η επέκταση αυτής της ικανότητας αποταμίευσης των εδαφών, που απασχολεί πλέον την επιστήμη.

Η χρήση εδαφολογικών δεδομένων, η διαχείριση των εδαφών και η ενσωμάτωση της κατάλληλης τεχνολογίας, αποτελούν βασικά εργαλεία ενίσχυσης της ικανότητας του εδάφους να δεσμεύει ρύπους. Βασική στρατηγική επιλογή μπορεί επίσης να αποτελέσει ο περιορισμός της καταστροφής των οικοσυστημάτων, η αναβάθμιση των δασών και της χλωρίδας ευρύτερα.

Ωστόσο, η κινητοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Η κατανόηση των πολιτιστικών, πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών δεδομένων μίας περιοχής θα κρίνει τον βαθμό επιτυχίας τόσο σύνθετων παρεμβάσεων. Η αλλαγή του τρόπου οργώματος και κατεργασίας του εδάφους, η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των εκτροφών, η αμειψισπορά και η ενίσχυση της οργανικής ουσίας, η εδαφοκάλυψη εκτάσεων που δεν καλλιεργούνται, αποτελούν τμήματα μίας συνεκτικής στρατηγικής επέκτασης της ικανότητας του εδάφους να δεσμεύει ρύπους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση