Δεκάδες πυρκαγιές, πολύ πριν... την ώρα τους

του Νίκου Αβουκάτου

Πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, μία ακόμη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε διάστημα λίγων ημερών στη χώρα και συγκεκριμένα στον Βόλο. Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Βόλου κλήθηκε να επέμβει με 15 άνδρες σε πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Άθωνα της Τσαγκαράδας, η οποία έκαψε έκταση 5 στρεμμάτων με καστανιές και οξιές.

Μιλώντας στην Greenagenda.gr πριν από λίγες ημέρες, οι καθηγητές του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, τακτικός Καθηγητής του ΑΠΘ του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με ειδικότητα στις δασικές πυρκαγιές και ο Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας, εμφανίστηκαν ανήσυχοι με τις πρόωρες δασικές πυρκαγιές, ενώ έκαναν λόγο για ένα «καυτό» καλοκαίρι.

«Η πολιτεία χρειάζεται να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και πολύ καλή παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων καιρικών φαινομένων», συνέστησε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Φέτος έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από τις πυρκαγιές. Λόγω του άνυδρου χειμώνα, τον Γενάρη είχαμε 10 πυρκαγιές! Από τον Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου δεν έβρεξε. Τις τελευταίες ημέρες ξεράθηκαν πάλι τα πάντα. Έτσι, λοιπόν, προληπτικά ενημερώσαμε τους πολίτες», επισήμανε στη Greenagenda.gr από την πλευρά του o δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Π. Κουτσάφτης.

Σημειώνεται ότι, από τη Δευτέρα, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου είχε ανακοινώσει ότι από χθες έως και την Πέμπτη θα παρατηρηθούν στην περιοχή του Δήμου αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, καλώντας αγρότες και δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σχετικά με τις εργασίες καθαρισμού των αγροτεμαχίων τους, προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση