«Κρυφό» καταφύγιο για την προστασία σπάνιου παπαγάλου στην Αυστραλία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Bush Heritage Australia, που έχει ως στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα, εξασφάλισε μία έκταση περίπου 140.000 στρεμμάτων, για την προστασία του πιο σπάνιου πτηνού της Αυστραλίας.

Ο νυκτόβιος παπαγάλος του είδους Pezoporus occidentalis μέχρι πρόσφατα θεωρούταν εξαφανισμένος, αλλά τυχαίες θεάσεις και μία φωτογραφία πριν από τρία χρόνια οδήγησαν στη σύλληψη του σπάνιου πτηνού και επιβεβαίωσαν ότι ο πληθυσμός του συνεχίζει να αυξάνεται.

Τώρα, ο παπαγάλος με την επικίνδυνη συνήθεια αναζήτησης τροφής τη νύχτα στο έδαφος, έχει περισσότερες πιθανότητες για επιβίωση, καθώς μία σειρά από ενέργειες έχουν ληφθεί για την προστασία του. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η θέσπιση ενός καταφυγίου σε μια μυστική, απομακρυσμένη τοποθεσία στην πολιτεία Κουίνσλαντ.

Η λαθροθηρία και οι απρόσεκτοι παρατηρητές πτηνών είναι από τις μεγαλύτερες απειλές του παπαγάλου, αλλά το καταφύγιο θα είναι εφοδιασμένο με κάμερες παρακολούθησης για την προστασία του. Το καταφύγιο θα διαθέτει επίσης παγίδες για την προστασία των σπάνιων πτηνών από τα αρπακτικά ζώα.

Εκτός από την τοποθεσία του καταφυγίου, οι ηχογραφήσεις του καλέσματος του πτηνού θα κρατηθούν επίσης μυστικές. Περίπου 30 παπαγάλοι αναμένεται να καταλήξουν στο καταφύγιο, αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι σίγουρα για το πόσοι απαιτούνται ώστε ο πληθυσμός να γίνει αναπαραγωγικά βιώσιμος.

Ο παπαγάλος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1845, αλλά από τότε εθεάθη σπάνια. Η εξαφάνισή του είχε σχεδόν επισημοποιηθεί μέχρις ότου βρέθηκαν νεκρά δείγματα, το 1990 και το 2006. Το 2013, ο φυσιοδίφης Τζον Γιανγκ κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει και φωτογραφίσει το σπάνιο πτηνό.

Πολλά ακόμα είναι άγνωστα για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του μοναδικού νυκτόβιου παπαγάλου στον πλανήτη. Οι ειδικοί, για παράδειγμα, δεν έχουν βρει ακόμα φωλιές και δεν είναι σίγουροι ακόμα και αν ο παπαγάλος πίνει νερό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση