Ενεργειακός έλεγχος με θερμική κάμερα: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα (φωτο)

 

Οι υψηλοί λογαριασμοί για θέρμανση και ψύξη και η ελλιπής θερμική άνεση προκαλούνται από ενεργειακά προβλήματα που υπάρχουν στο σπίτι σας και δεν τα γνωρίζετε (π. χ. ανεπαρκής μόνωση).

Η ενεργειακή επιθεώρηση με θερμική κάμερα εντοπίζει αυτά τα προβλήματα και προσδιορίζει τις αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν για να κερδίσετε ΧΡΗΜΑΤΑ και ΑΝΕΣΗ. Για παράδειγμα, η θερμοκάμερα μπορεί να εντοπίσει: την υγρασία, την ελλιπή μόνωση, τις διαρροές αέρα, τις σπασμένες σωληνώσεις, τα μηχανικά και ηλεκτρικά προβλήματα. Αν γνωρίζετε ακριβώς τις περιοχές του σπιτιού σας που χάνουν ενέργεια, η ενεργειακή αναβάθμιση γίνεται μια εύκολη διαδικασία.

Σταματήστε να μαντεύετε, δείτε το πρόβλημα

Η θερμογραφία ανιχνεύει και αποτυπώνει σε θερμική εικόνα την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια ενός αντικειμένου και η οποία είναι ανάλογη της θερμοκρασίας του. Δηλαδή, η θερμοκάμερα είναι στην ουσία ένας θερμικός αισθητήρας, ικανός να εντοπίζει και πολύ μικρές διαφορές θερμοκρασίας και να τις απεικονίζει σε μια φωτογραφία με χρωματική απόδοση που επιτρέπει την ανάγνωση τους (μπλε = ψυχρό, κόκκινο = θερμό).

2

Η κούπα με το ζεστό νερό απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στη θερμοφωτογραφία ενώ αυτή με το νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σχεδόν δεν ξεχωρίζει από το χρώμα του χώρου

Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που είναι πρακτικά αδύνατο να αποτυπωθούν με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Οι θερμοκάμερες είναι το τέλειο εργαλείο για να ελέγξετε το σπίτι σας και τα συστήματα του, καθώς κάνουν το αόρατο ορατό. Σε μια θερμική εικόνα τα προβλήματα εμφανίζονται μπροστά σας.

Επιλέξτε ενεργειακό έλεγχο με θερμική κάμερα για να:

 • Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα

Η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια που χάνουν από παντού ενέργεια (43,7% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί στις δεκαετίες ’60 και ’70 [1]). Ξοδεύετε χρήματα για να θερμαίνετε και να ψύχετε το σπίτι σας και αυτά χάνονται από τα παλιά κουφώματα και τους αμόνωτους τοίχους. Με τη θερμική κάμερα καταγράφονται οι περιοχές του σπιτιού που σας κοστίζουν ακριβά και κάνοντας στοχευμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις θα κερδίσετε θερμική άνεση και χρήματα.

 • Μάθετε ποια σημεία του σπιτιού σας θέλουν αναβάθμιση και βάλτε τα σε προτεραιότητα

Γνωρίζοντας από ποια περιοχή χάνεται η περισσότερη ενέργεια, θα είστε σε θέση να βάλετε σε προτεραιότητα τις επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε από άσκοπες αλλαγές και αναβαθμίσεις που δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού σας και μόνο θα σας κοστίσουν χρήματα. Γιατί να αλλάξετε κουφώματα αν μπορείτε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα με τη μόνωση απλά ενός τοίχου;

 • Εντοπίστε τα προβλήματα νωρίς, πριν ακόμα υπάρχουν ορατές ενδείξεις

Η θερμογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί προληπτικά και να εντοπίσει θερμοκρασιακές διαφορές που δείχνουν την ύπαρξη προβλημάτων πριν ακόμα υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις. Για παράδειγμα, το νερό που εισέρχεται μέσα σε μια σκεπή πριν αυτό δημιουργήσει ορατό πρόβλημα στο εσωτερικό του κτιρίου ή η υγρασία που δημιουργείτε από ανεπαρκή μόνωση πριν αυτή φανεί με την εμφάνιση μούχλας. Γλιτώνετε χρήματα και χρόνο, επισκευάζοντας προβλήματα πριν γίνουν πιο σοβαρά και η επισκευή τους πιο δαπανηρή.

Αναλυτικά οι εφαρμογές της θερμογραφίας σε ένα κτίριο:

Η θερμογραφία είναι τόσο πολύτιμο και ευέλικτο εργαλείο, που είναι αδύνατον να απαριθμηθούν όλες οι εφαρμογές της σε ένα κτίριο. Νέοι και καινοτόμοι τρόποι χρήσης της τεχνολογίας της θερμογραφίας αναπτύσσονται κάθε μέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσω της θερμογράφησης εντοπίζονται τα εξής:

 • Οι ενεργειακές απώλειες του κτιρίου
 • Η τοποθεσία και ο αριθμός των διαρροών αέρα στο κτίριο
 • Διαρροές στους αγωγούς
 • Η ύπαρξη/αποτελεσματικότητα της μόνωσης στους τοίχους και στην οροφή
 • Ύπαρξη προβλημάτων υγρασίας και μούχλας
 • Πιθανά προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης, ΖΝΧ και κλιματισμού
 • Θερμογέφυρες
 • Προβλήματα στεγανότητας και μόνωσης στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου
 • Προβλήματα στα ηλεκτρολογικά συστήματα, στις καλωδιώσεις και στους ηλεκτρολογικούς πίνακες
 • Εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας μετά από επισκευή φθορών που εντοπίστηκαν ή μετά από θερμομόνωση δώματος ή θερμοπρόσοψη
 • Εντοπίζει τη διείσδυση του νερού σε επίπεδες στέγες

3

Παραδείγματα προβλημάτων που εντοπίστηκαν με χρήση θερμοκάμερας

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το κόστος του ενεργειακού ελέγχου με θερμική κάμερα είναι στην ουσία μηδενικό, μπροστά στην εξοικονόμηση χρημάτων που θα αποφέρει μια σωστά μελετημένη ενεργειακή αναβάθμιση που εγγυάται την ποιότητα του αποτελέσματος. Παράλληλα, εξασφαλίζετε την ασφάλεια της κατασκευής του σπιτιού σας και πιο άνετο και υγιεινό περιβάλλον για εκείνους που ζουν ή εργάζονται μέσα σε αυτό.

Αν θέλετε να βρείτε από που χάνει ενέργεια το σπίτι σας ή πριν προχωρήσετε σε ενεργειακή αναβάθμιση, επικοινωνήστε μαζί μας. Οι πιστοποιημένοι ενεργειακοί επιθεωρητές της energycert με ενεργειακό έλεγχο του κτιρίου σας με θερμική κάμερα θα εντοπίσουν άμεσα και με ακρίβεια τις ενεργοβόρες περιοχές. Θα σας καθοδηγήσουν, ώστε να πετύχετε με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις που θα κάνετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

[1] Ελληνική Στατιστική Αρχή. (2013). Έρευνα κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά 2011-2012. Αθήνα.

Άρθρο της Νίκης Κεχαγιά στο energycert.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση