Καταβάλλονται οι πληρωμές για βασική, πράσινη και εξισωτική

Τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, η αναμονή γεωργών και κτηνοτρόφων για τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 10%) και του πρασινίσματος, αφού τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ανακοίνωσαν την πληρωμή τους μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (26/4). Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών (βασική ενίσχυση και πρασίνισμα) υπολογίζεται να ανέλθει περίπου σε 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση έτους αιτήσεων 2015 στους δικαιούχους των Νησιών Αιγαίου, περίπου 9.3 εκατ. ευρώ (σ.σ. στη Βουλή ο Β. Αποστόλου έκανε λόγο για 650 εκ. ευρώ).

Ειδικότερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας περισσότερα από 650 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροτικό χώρο, διαμηνύοντας προς τους αγρότες ότι όσα, σχετικά με τις πληρωμές, έχει υποσχεθεί, θα γίνουν εντός του χρόνου των δεσμεύσεών του. Επιπλέον, τόνισε πως θα καταβληθούν στον αγροτικό κόσμο τα ποσά που αφορούν το «πρασίνισμα», το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου. «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η νέα ΚΑΠ. Είμαστε συνεπείς, εξακολουθούμε να υπηρετούμε τον αγροτικό χώρο και θα δώσουμε την μάχη για τον αγροτικό κόσμο», είπε, τονίζοντας πως «έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μάχες αυτές θα είναι καρποφόρες.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου και πολυσύνθετου έργου της εξέτασης του πολύ μεγάλου αριθμού των αιτημάτων αναθεώρησης των Τίτλων των Προσωρινών Δικαιωμάτων και των αιτημάτων διόρθωσης λαθών στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2015, για το οποίο κινητοποιήθηκε το σύνολο των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός προχώρησε στον προσδιορισμό των Οριστικών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2020 και δρομολόγησε έτσι την έναρξη της περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2016. Επισημαίνεται ότι ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του είτε μέσω των κατά τόπους πιστοποιημένων Φορέων ή μόνος του μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ (οnline υποβολή).

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί μέχρι τη Μ. Τρίτη στην καταβολή της Πράσινης Ενίσχυσης και του υπολοίπου της Βασικής Ενίσχυσης. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών υπολογίζεται να ανέλθει σε 600.000.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΑΑΤ, εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθεί και η Εξισωτική Αποζημίωση έτους αιτήσεων 2015 στους δικαιούχους των Νησιών Αιγαίου, ύψους περίπου 9.300.000 ευρώ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση