Η Γερμανία θα επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει από το 2016 να επιδοτεί όποιον αγοράζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι και με 5.000 ευρώ. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο που θα συζητηθεί απόψε το βράδυ στην καγκελαρία στη διάσκεψη που θα γίνει μεταξύ εκπροσώπων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Το κόστος των επιδοτήσεων που ανέρχεται σε συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να μοιραστούν η κυβέρνηση και η αυτοκινητοβιομηχανία. Επιδότηση πάντως δεν θα παίρνουν τα πολυτελή αυτοκίνητα πάνω από 60.000 ευρώ.

Ακόμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναμένεται να επενδυθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι το 2020 να κυκλοφορούν περίπου ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάντως λιγότερα από 50.000. Οι Πράσινοι εκτιμούν ιδιαίτερα το σχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο ζήτησαν οι φόροι να μην μετακυληθούν στους καταναλωτές.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτζ δεν θέλησε να δηλώσει εάν σήμερα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αλλά δήλωσε πως πολύ πιθανόν να χρειαστεί και μια ακόμα συνάντηση.

Η Γερμανία να μην παραμείνει ουραγός των εξελίξεων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αλήθεια πως δεν έχουν πολύ καλή φήμη. Θεωρούνται ακριβά, ότι δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και δεν μπορεί κανείς να τα φορτίσει οπουδήποτε. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην επιχορήγηση, η οποία θα κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 5.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για τα υβριδικά.

Οι διαφωνίες και εντός της κυβέρνησης φαίνονται να κάμπτονται. Για μεγάλο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπιζε με μεγάλο σκεπτικισμό την επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ωστόσο οι επιφυλάξεις φαίνεται να υποχωρούν.

Στη Βαυαρία, καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως υπάρχει «ο φόβος της πλήρους εξάρτησης από την καρδιά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δηλαδή την μπαταρία» και δεν θα πρέπει η Γερμανία να αφήσει να την ξεπεράσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και να ακολουθεί αλλά θα πρέπει να αντιδράσει εγκαίρως.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα αντικαθιστώντας όσα αυτοκίνητα χρησιμοποιεί με ηλεκτρικά. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον μεθεπόμενο χρόνο το ένα πέμπτο όλων των νέων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση