Ανοιχτή πληγή τα παλιά βυρσοδεψεία στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μία από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου, η ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή της Θεσσαλονίκης, παραμένει και απειλεί διαχρονικά: Ο λόγος για τα παλιά βυρσοδεψεία της πόλης.

Σήμερα, δίπλα στα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία, είναι βουτηγμένα μέσα στα λασπόνερα βάρκες, λάστιχα και άλλα αντικείμενα, η περιοχή μπροστά στην 6η προβλήτα, το ρέμα του Δενδροποτάμου αποτελεί μια υγειονομική βόμβα! Από τα παλιά βυρσοδεψεία εκλύονται δύσοσμα αέρια, μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες.

Ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr παρουσιάζει εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη δυτική πλευρά της πόλης.

11

Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επισήμανε στη Greenagenda.gr o Κώστας Γιουτίκας, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα περιβάλλοντος, φυσικών πόρων και ενέργειας ΠΚΜ.«Απαιτείται ο καθαρισμός των λυμάτων στον πυθμένα του ρέματος. Η λάσπη και τα στάσιμα νερά αποτελούν σημείο αναπαραγωγής των κουνουπιών. H έντονη δυσοσμία εδώ και πολλά χρόνια προκαλεί την αγανάκτηση όσων περνούν από τη δυτική είσοδο της πόλης. Ακόμη, αναγκαία είναι η άμεση διευθέτηση της κοίτης του ρέματος για την ομαλή ροή των ποσοτήτων νερού προς τον Θερμαϊκό Κόλπο».

22

Υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη στα συρτάρια του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από την ομάδα του κ. Κώστα Φυτιάνου για τη ρύπανση του Θερμαϊκού, αλλά και την αποκατάσταση της περιοχής των παλαιών βυρσοδεψείων.

Όπως εξηγεί ο κ. Φυτιάνος, υπάρχει εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, πολυνομία αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Δεν είναι μεγάλο κόστος της αποκατάστασης αλλά θέμα πολιτικής απόφασης. Όπως έγινε το μπάζωμα στην 6η προβλήτα, μπορεί να συμβεί το ίδιο και στη συγκεκριμένη περιοχή, αρκεί όμως να σταματήσουν οι ροές λυμάτων», σημειώνει και προειδοποιεί πως «μέσα στον πυθμένα είναι εγκλωβισμένα τοξικά αέρια».

44

Μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πληγές της πόλης παραμένει δυστυχώς ανοικτή και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

55

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση