H κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασχοληθούν με το κύμα των«κλιματικών προσφύγων» καθώς η Αρκτική συνεχίζει να θερμαίνεται, ενωμένη λοιπόν με την κυβέρνηση του Καναδά έχει σημάνει συναγερμό πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις αυτόχθονες κοινότητες.
Στην πρόσφατη πρώτη επίσημη επίσκεψη της, η Αμερικανίδα γραμματέας Εσωτερικών Σάλυ Τζιούελ, αποτύπωσε έντονα την ανάγκη μετεγκατάστασης των κοινοτήτων αλλά και το πώς διαταράσσεται η καθημερινή ζωή. Η Αρκτική, θερμαίνεται δυο φορές περισσότερο από το παγκόσμιο μέσο όρο. Μάλιστα καταγράφηκε το χαμηλότερο ρεκόρ έκτασης πάγου το οποίο ονομάστηκε «ένας ζεστός και τρελός χειμώνας».
Η χειροτέρευση των θερμοκρασιών στην Αρκτική, η ελάττωση πάγου και αύξηση των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας έχουν συνέπειες για τον άνθρωπο και άλλα ζώα όπως οι πολικές αρκούδες και τους θαλάσσιους ίππους.
«Θα έχουμε κλιματικούς πρόσφυγες», πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε δυνητικά με την μετεγκατάσταση χωριών» δήλωσε η Τζιούελ.
Από την απομακρυσμένη πόλη Κιβαλίνα στην Αλάσκα που βρίσκεται 80 μίλια πάνω από τον Αρκτικό κύκλο την οποία επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι 400 κάτοικοι θα πρέπει να την εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της αραίωσης τους πάγου η οποία εκθέτει την πόλη στα συντριπτικά κύματα.
Η Κάθριν Μακ Κένα, υπουργός περιβάλλοντος του Καναδά η οποία συναντήθηκε με τη Τζιούελ στο Κεμπέκ επεσήμανε ότι « η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επισιτιστική και διατροφική ανασφάλεια και σημείωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια δέσμευση να κάνουμε περισσότερα, από τον Ομπάμα και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό κατά την συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάρτιο».
Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν τον κόσμο σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προστασία της Αρκτικής και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Αρκτική θα είναι εντελώς χωρίς πάγο για τουλάχιστον λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως τη δεκαετία του 2040.