Αντιδράσεις των Αυστραλών για τον πρώτο χώρο ταφής πυρηνικών αποβλήτων

Ανάστατοι  είναι οι κάτοικοι περιοχής στη Νότια Αυστραλία καθώς η κυβέρνηση επέλεξε βοσκότοπο για βοοειδή ως την επικρατέστερη τοποθεσία για τον πρώτο χώρο ταφής πυρηνικών αποβλήτων της χώρας. Πρόκειται για τον  σταθμό Γουωλερμπερντίνα κοντά στην τοποθεσία Μπαρντιότα, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πορτ Αγκούστα.

Η επιλογή της  περιοχής για την κατασκευή των εγκαταστάσεων έγινε μετά από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ έξι πιθανών σημείων.Ωστόσο ο Υπουργός Πόρων της Αυστραλίας, Τζος Φρίντενμπεργκ, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για την τελική απόφαση και ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω διαβούλευση και ανάλυση.

Η τοποθεσία είναι ιδανική με βάση τις γεωλογικές της ιδιότητες και βρίσκεται κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή. Ωστόσο χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες και αξιολογήσεις ασφάλειας προτού τελικά οριστικοποιηθεί η επιλογή της.

Οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν 12 μήνες για να διαπραγματευτούν ένα πακέτο αποζημίωσης ως κοινότητα, με έως και δύο εκατομμύρια ευρώ να αναμένεται να διατεθούν για έργα στην περιοχή.

Η Ρετζίνα Μακένζι, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Αβορίγινων επεσήμανε ότι « πολιτισμός μας σε αυτόν τον τομέα έχει αγνοηθεί, σίγουρα δεν είναι κάτι καλό για την περιοχή μας. Είναι κάτι που θα πολεμήσουμε, δε θέλουμε μια χωματερή πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή μας».

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν, εδώ και 40 χρόνια, αναζητούν μία κατάλληλη τοποθεσία για την αποθήκευση αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας, όπως τα εργαστηριακά απόβλητα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές διαδικασίες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση