Σάλος με τα μυστικά έγγραφα της TTIP

Συνολικά 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων  έδωσε στη δημοσιότητα  η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Όπως υποστήριξαν μέλη της, η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα, δίνοντας έμφαση στα κέρδη των πολυεθνικών. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle , φόβος της Greenpeace είναι ότι η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη τους χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα είχε την εξής πιθανή συνέπεια: στην Ευρώπη θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται και να καταναλώνονται γενετικά τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα στο βαθμό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι βλαβερά.

Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα 2/3 της -υπό διαπραγμάτευση- συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου. Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας -όπως και άλλες οργανώσεις- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

«Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των πολυεθνικών στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα εκ μέρους της Ευρώπης για αντικατάσταση των επίμαχων ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφασίζουν για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές με ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κλάους Μίλλερ, πρόεδρος του γερμανικού Κέντρου Καταναλωτών. «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όλες τις ανησυχίες μας για εκείνα που θέλουν να πετύχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την αγορά των τροφίμων» αποκαλύπτει ο Μίλλερ.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισαν πριν από μία εβδομάδα κατά τη συνάντησή τους στο Ανόβερο την αναγκαιότητα μιας γρήγορης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της TTIP.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση