Ξεπέρασαν το φράγμα των 100 GW τα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

Η Ευρώπη ξεπέρασε πλέον τα 100 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με έκθεση της IHS, γεγονός που αναμένεται να εορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου από την SolarPower Europe.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Όλιβερ Σάφερ, «μόλις πριν μερικά χρόνια, τα φωτοβολταϊκά θεωρούνταν περιθωριακή τεχνολογία, αλλά αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές μορφές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι τα φωτοβολταϊκά αύξησαν την ισχύ τους κατά 30 φορές την τελευταία δεκαετία, από 3 γιγαβάτ το 2005 σε 100 γιγαβάτ φέτος. Αυτό έγινε εφικτό μέσω της μείωσης του κόστους τους κατά 80%, αλλά και των ελκυστικών ρυθμιστικών πλαισίων που υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της SolarEurope, Τζέιμς Ουότσον, «η Ευρώπη ήταν κάποτε το λίκνο της ηλιακής ενέργειας. Στο νέο περιβάλλον μετά τις ταρίφες, πρέπει να βεβαιώσουμε πως υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί αγοράς και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα κάνουν τον κλάδο να ακμάσει. Ελπίζουμε ότι η Ευρ. Επιτροπή θα ανοίξει το δρόμο προς τα 200 γιγαβάτ μέσω της νέας οδηγίας της για τις ΑΠΕ και τον ανασχεδιασμό της αγοράς».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση