«Τρύπα» δισεκατομμυρίων για τη βιομηχανία τόνου λόγω υπεραλίευσης

Οι κάτοικοι Νησιών του Ειρηνικού κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή από τη μείωση των αποθεμάτων τόνου, προειδοποιούν οι ειδικοί, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της αξίας της αλιείας του είδους. Η υπεραλίευση τους έχει θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια βιομηχανία τόνου η οποία ξεπερνά τα 42 δισ. δολάρια.

Η έκθεση του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού οργανισμού Charitable Trusts Pew ανέδειξε τα σημαντικά έσοδα που οι αλιείς, μεταποιητές και έμποροι λιανικής πώλησης κινδυνεύουν να χάσουν από τη σοβαρή εξάντληση ειδών τόνου.

Στο σύνολό τους, τα επτά πιο εμπορικά σημαντικά είδη τόνου, η παλαμίδα, ο μεγαλόφθαλμος τόνος, ο μακρυπτέρυγος, ο κιτρινόπτερος, ο ερυθρός τόνος του Νοτίου Ημισφαίριου, ο τόνος του Ειρηνικού, ο τόνος του Ατλαντικού δημιούργησαν έσοδα ύψους 12 δις δολαρίων για τους αλιείς το 2014, ενώ η πλήρης αξία τους, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού που καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή στο σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, ανέρχεται σε 42 δις δολάρια.

Η έκθεση του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού οργανισμού Charitable Trusts Pew επισημαίνει επίσης πώς ο τόνος είναι  μια  ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων για τις αλιευτικές κοινότητες, ιδιαίτερα νησιών του Ειρηνικού. Τα συνολικά αλιεύματα στον Ειρηνικό Ωκεανό υπολογίστηκαν σε 22 δις δολάρια για το 2014.

Ακόμη, προειδοποιεί ότι κινδυνεύει το εισόδημα αλιέων, μεταποιητών και εμπόρων λιανικής, εκτός εάν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και της ΕΕ, μπορούν να συμφωνήσουν για να επιτευχθούν τα όρια που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των αποθεμάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση