Η κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γαλλία, Ιταλία κ.α.) είναι 15-20 φορές μικρότερη ανά κάτοικο. Το γεγονός αυτό δείχνει τα περιθώρια ανάπτυξης στη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν τρις εκατομμύρια μανιτάρια και τα είδη μανιταριών ανέρχονται σε 7.000. Είναι ένα τεράστιο παραγωγικό κεφάλαιο και μπορούν να υπάρξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών Νίκος Πάλλας.
Κατά τη διάρκεια της 2η γιορτής μανιταριού που ολοκληρώνεται σήμερα, θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας με σκοπό να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή άγριων μανιταριών. Η ομάδα αυτή θα προτείνει λύσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα της μανιταροφιλικής κοινότητας με σκοπό να εξασφαλιστεί η νομιμότητα συλλογής μανιταριών στα ελληνικά δάση.
Ο κ. Πάλλας υποστηρίζει ότι αν υπολογίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των μανιταριών αναδεικνύεται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στη σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην ελληνική κουζίνα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιτυχία είναι δεδομένη στο βαθμό που συνδυαστεί με την ανάλογη προσπάθεια».
Μανιταροεδέσματα, αναζήτηση μανιταριών, κυνήγι τρούφας, χορούς, θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες προσφέρει η 2η Γιορτή Μανιταριού στην Καλαμπάκα.
Σήμερα, στα καλλιτεχνικά εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες ελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργικότητά τους.
Από την Παρασκευή 26 Αυγούστου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών έχει υποδεχθεί σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
Στο Μουσείο λειτουργούν 3 εκθέσεις:
- Έκθεση Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
- Έκθεση Ζωγραφικής Τρικαλινών ζωγράφων
- Έκθεση προϊόντων Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών
Η 2η Γιορτή Μανιταριού έχει την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Καλαμπάκας, αλλά και των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.