200 εκατ. ευρώ για τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια την επόμενη 5ετία

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 θέσεων απασχόλησης για επιστήμονες, προκειμένου να υλοποιηθούν από όλους τους δήμους της χώρας νέα ή επικαιροποιημένα Πολεοδομικά Σχέδια, που -πλέον από το 2016- έχουν θεσμοθετηθεί ως Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού και τον τρόπο χρηματοδότησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, με τη δανειοδοτική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Την παρακολούθηση, εποπτεία και υλοποίηση των διαγωνισμών και των έργων θα αναλάβει το Πράσινο Ταμείο.

Οι διορίες ανάθεσης μελέτης στους δήμους

Οι δήμοι, που θα υλοποιούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, θα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, πλέον, οι δήμοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο, χωρίς οικονομικό κόστος, για να προχωρήσουν τα ΤΧΣ, που συνιστούν απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία. Στους δήμους τίθενται χρονοδιάγραμμα 34 μηνών από την ανάθεση της μελέτης, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα ΤΧΣ. Εάν δεν το πράξουν, θα χάνουν τη χρηματοδότηση και θα πρέπει πλέον να αυτοχρηματοδοτήσουν το έργο.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, συγκριτικά με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, εξασφαλίζουν επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών, προσδιορισμό όλων των χρήσεων γης (αγροτικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, τουριστικές κ.ά.) και, βέβαια, διασφαλίζουν την προστασία όλων των προστατευόμενων περιοχών (περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κ.ά.).

Θα απασχοληθούν 3000 επιστήμονες

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του, σημείωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα ΤΧΣ θα απασχοληθούν 3.000 επιστήμονες (μηχανικοί, γεωτεχνικοί, περιβαλλοντολόγοι κ.ά.). Όπως τόνισε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή.

Με τα ΤΧΣ ολοκληρώνεται ο τοπικός, περιφερειακός και χωροταξικός σχεδιασμός

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, σημείωσε ότι με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια επιτυγχάνονται τρία επίπεδα σχεδιασμού -τοπικός, περιφερειακός, χωροταξικός. Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο και επιτυγχάνονται προϋποθέσεις ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση των ΤΧΣ θα γίνει με το μοντέλο «Φιλόδημος» -που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, εποπτεία από το Πράσινο Ταμείο, έκδοση προσκλήσεων ενδιαφέροντος από τους δήμους και αποπληρωμή από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ.

Επιστολές στους ΟΤΑ

Η γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα, σχολιάζοντας, τη στάση των δήμων, σημείωσε ότι το 2015 είχε ζητηθεί από τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες) να αποστείλουν στη Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού όλες τις μελέτες που υπήρχαν στα συρτάρια τους. Χρειάσθηκε να αποσταλούν τρεις αλλεπάλληλες επιστολές, χωρίς το αναμενόμενο γόνιμο αποτέλεσμα. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι, μεταξύ άλλων, να καταγραφεί η πορεία κάθε μελέτης, που έχει υπάρξει εμπλοκή και ποιός έχει την ευθύνη για την εμπλοκή. Θα πρέπει όλοι να είμαστε μέτοχοι, σημείωσε, ώστε σε 3-5 χρόνια να έχουμε Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

Χαμηλότοκοι πόροι

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Κοντογεώργος, είπε ότι η ΕΤΕπ στηρίζει με χαρά το έργο και τη συνεργασία με τη ΓΓ ΕΣΠΑ και το ΤΠΔ. Ο χρηματοδοτικός ρόλος μας, είπε, εξασφαλίζει αυτό το δάνειο-πλαίσιο, λόγω της μεγάλης πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας, με χαμηλότοκους πόρους. Οταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι, το έργο να αναλαμβάνει εποπτεύων φορέας

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα, το οποίο να τηρηθεί αυστηρά για την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης, την προκήρυξη των μελετών και την υλοποίησή τους και να υπάρχει μια Task Force που θα εποπτεύει συνολικά το έργο και την πορεία του. Για τους δήμους, που για διάφορους λόγους δεν θα ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα, η πραγματική «ποινή» -όπως είπε- να είναι ότι θα τους αφαιρείται το έργο και όχι η χρηματοδότηση και ότι το έργο να επιτελείται από την Task Force.

Ο κ. Στασινός ζήτησε να ληφθούν υπόψη όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για 30-40 χρόνια, ώστε να θωρακισθούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση