Πλαστικό για τροφή δίνει στους νεοσσούς του ένας Μαυροπετρίτης

Η πρώτη παρατήρηση γερακιού, ενός Μαυροπετρίτη που προσπαθεί να δώσει για τροφή ένα πλαστικό περιτύλιγμα στους νεοσσούς του τεκμηριώνεται πλέον από τη χρήση των ειδικών καμερών. Η έρευνα του Norwegian University of Life Sciences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο  Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος έγινε σε αποικίες του είδους, σε μία βραχονησίδα του Αιγαίου βόρεια της Πάτμου.

Η έρευνα αυτή, διεξάγεται εδώ και 2 χρόνια και ο υπεύθυνος της μελέτης Dr. Ronny Steen χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο λογισμικό το οποίο έχει αναπτύξει για την ανάλυση της εικόνας που καταγράφεται από τις κάμερες (camera traps) και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γερακιών κατά το φώλιασμα.

Τα πεταμένα πλαστικά είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή μέσω της κατάποσης και της εμπλοκής. Ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae είναι ένα ιδιαίτερο είδος μικρόσωμου γερακιού, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του οποίου μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη και την Αν. Αφρική στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, όπου βρίσκουν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος.

Αποτελεί άλλη μία ιδιαίτερα ανησυχητική απόδειξη της δραματικής έκτασης που έχει πλέον η ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα που διασκορπίζονται ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των θαλασσών μας. Οι συνέπειες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά φυσικά και για τον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Pollution Bulletin.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση