Επιβράβευση της φύσης στο τεχνητό υδατικό σύστημα της λίμνης Κάρλας

Αποικίες αργυροπελεκάνων, ροδοπελεκάνων  από τις πολυπληθέστερες στην Ελλάδα μαζί με πλήθος άλλων παρυδάτιων πτηνών όπως κορμοράνων, τσικνιάδων, παπιών κ.α έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη λίμνη της Κάρλας, ενός σπουδαίου περιβαλλοντικού τεχνητού έργου των τελευταίων ετών και το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια. Η ολοκλήρωση του αναμένεται εντός του 2016.

«Η ορνιθοπανίδα έχει ανακάμψει και είναι σημαντικό για αυτό θα πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο το τεχνητό έργο για να μην έχουμε οπισθοδρόμηση. Όμως ακόμη χρειάζεται δουλειά, το οικοσύστημα έχει ανακάμψει αλλά σημειώνονται προβλήματα στην ποιότητα του νερού. Δυστυχώς στον ταμιευτήρα υπάρχουν διαφορές απορροές από ολόκληρη την περιοχή, υπάρχει πρόβλημα ευτροφισμού το οποίο άλλες φορές μεγαλύτερο άλλες μικρότερο ανάλογα με την εποχή. Προσδοκούμε να τελειώσουν άμεσα τα τεχνικά έργα για την σταθεροποίηση του συστήματος» επεσήμανε στη greenagenda.gr  η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου της Λίμνης Ιφιγένεια Κάγκαλου.

 

 

????????????????????????????????????

 

«Η αναγέννηση της με τους σημαντικούς  πληθυσμούς  της παρυδάτιας ορνιθοπανίδας με 181 είδη αλλά και της ιχθυοπανίδας με 13 είδη ψαριών μας έχει εντυπωσιάσει, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι  με τα αποτελέσματα» ανέφερε o Παντελής Σιδηρόπουλος, συντονιστής του Φορέα.

Μάλιστα, καταγράφηκε ένα σπάνιο ψάρι για την περιοχή τη "Φεροβελονίτσα", η οποία είχε να εμφανιστεί από την αποξήρανση της τέως λίμνης Κάρλας. Σημάδι ότι η Φύση έχει μνήμη.

«Το προηγούμενα χρόνια  μετά το 2012 παρουσιάστηκαν προβλήματα με την εξέλιξη της ολοκλήρωσης του Έργου Ανασύστασης της λίμνης Κάρλας για αυτό και μειώθηκε  σημαντικά το ύψος της στάθμης του νερού με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι  με τον κίνδυνο συνθηκών έλλειψης οξυγόνου εντός της λίμνης καθιστώντας τη διαβίωση των ιχθύων αρκετά δύσκολη. Ευτυχώς με τη συνέχιση  των έργων και τη δύναμη της  φύσης καταφέραμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα  και σήμερα να μιλούμε για την επιβράβευσης της φύσης» ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Το έργο δεν συνδράμει μόνο στην επιστροφή της βιοποικιλότητας, αλλά στοχεύει στην άρδευση 92.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης πέριξ του ταμιευτήρα, ενώ η ανάδειξη της  ευρύτερης περιοχής ως οικοτουριστικός προορισμός  θα αποτελέσει  σημαντική ευκαιρία για τους παρατηρητές   της φύσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση