Προς πώληση τα άγρια ζώα της Ζιμπάμπουε εξαιτίας της ξηρασίας

 

Η καταστροφική ξηρασία ανάγκασε τη κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να θέσει προς πώληση τα άγρια ζώα και αναζητά  αγοραστές για τη διάσωση τους. Ακόμη,  λόγω  της οικονομικής κρίσης η χώρα διαθέτει ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα και ελάχιστους ξένους επενδυτές για τα προβλήματα των εθνικών πάρκων.

Η κρατική Αρχή Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής αναζητά ιδιώτες και οργανισμούς με αρκετές εκτάσεις και τη δυνατότητα να αποκτήσουν και να φροντίσουν τα ζώα.Λεπτομέρειες για τα ζώα προς πώληση ή το κόστος τους, δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά τα δέκα εθνικά πάρκα της χώρας της νότιας Αφρικής διαθέτουν μεγάλους πληθυσμούς ελεφάντων, λιονταριών, ρινόκερων, λεοπαρδάλεων και βουβαλιών.

Η πώληση των ζώων θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν και θα ελαφρύνει τις οικονομικές πιέσεις στη διαχειριστική αρχή των πάρκων, η οποία λαμβάνει μικρή κυβερνητική χρηματοδότηση και προσπαθεί να καλύψει τα έξοδά της από το κυνήγι και τον τουρισμό. Η ξηρασία αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα έλλειψης νερού στο πάρκο, το οποίο δε διαθέτει ποτάμια και βασίζεται σε δωρεές ώστε να αγοράζει καύσιμα για την άντληση νερού από υπόγεια φρεάτια.

«Ο αριθμός των ζώων που θα πωληθεί εξαρτάται από τις προσφορές που θα γίνουν», δήλωσε η εκπρόσωπος της αρχής των πάρκων, Κάρολαϊν Γουασάγια-Μόγιο.

Πέρυσι η Ζιμπάμπουε αναγκάστηκε να εξάγει 60 ελέφαντες, τους μισούς εκ των οποίων στην Κίνα, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων. Περίπου 54.000 από τους 80.000 ελέφαντες της Ζιμπάμπουε ζουν στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε, αν και το πάρκο υποτίθεται μπορεί να φιλοξενεί τέσσερις φορές μικρότερο αριθμό.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, με αρνητικές συνέπειες στις καλλιέργειες από τις οποίες εξαρτώνται για τρόφιμα και κέρδη από εξαγωγές, όπως το καλαμπόκι και ο καπνός.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση