Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ, πτώση των εκπομπών CO2

Μολονότι η συνολική παραγωγή ενέργειας στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 4% σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, η καταναλισκόμενη ενέργεια μειώθηκε, όπως και η εκπομπή CO2 από τη χρήση καυσίμων, σύμφωνα με τα τελευταία λεπτομερή στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2014.

Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν περαιτέρω την ανακάλυψη του ΙΕΑ ότι οι εκπομπές CO2 που συνδέονται με τον τομέα της ενέργειας μειώθηκαν, σε διεθνή κλίμακα, το 2014, μολονότι η παγκόσμια οικονομία κινήθηκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, φαινόμενο που συνέβη για πρώτη φορά τα 40 τελευταία έτη.

Ειδικότερα, στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 1,4% σε 11,9 γιγατόνους το 2014, επίπεδο που είναι οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009, αν και στο ίδιο διάστημα ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού αυξήθηκε κατά 10%.

Κύριος παράγοντας γι' αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, είναι η μείωση της εντάσεως ενέργειας στις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και των πιο θερμών εποχών.

Επίσης, μειώθηκαν οι εκπομπές ανά κιλοβατώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο τομέας από τον οποίο προέρχονται τα 2/5 των εκπομπών CO2 από την ενέργεια στον ΟΟΣΑ.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (αύξηση 9,7% χωρίς να υπολογίζονται τα υδροηλεκτρικά), με αποτέλεσμα το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ να ανέλθει στο 10% (σ.σ. αναφέρεται στον πίνακα ως "other").

co2

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση