«2021: Χρονιά πράσινης ανάπτυξης»: Στη Greenagenda το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Χατζηδάκη

Μέσω της Greenagenda.gr απευθύνει το Πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το 2021 θα είναι χρονιά πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποιεί τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που προγραμματίζει το ΥΠΕΝ για το νέο έτος, με έμφαση στο πρασίνισμα της ενέργειας, με τη στροφή στις ΑΠΕ και το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ που έρχεται στο πρώτο εξάμηνο, και στο χωροτακτικό πλαίσιο, το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες.

Παράλληλα, παραθέτει τις ενέργειες που προγραμματίζονται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αλλά και το αίτημα 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών.

Αναλυτικά το μήνυμα του υπουργού για τη νέα χρονιά:

«Με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Θα είναι μια εξέλιξη που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, στην οποία συμβάλλει καθοριστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τόσο με τις πράσινες παρεμβάσεις του 2020 (χωροταξική μεταρρύθμιση, περιβαλλοντικός νόμος, ηλεκτροκίνηση κλπ.) όσο και αυτές που προγραμματίζουμε για το 2021:

«Πρασίνισμα» της ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση

Συνεχίζουμε την προσπάθεια «πρασινίσματος» της ενέργειας: Απλοποιούμε περαιτέρω τις άδειες ΑΠΕ, αναπτύσσουμε το πλαίσιο για καινοτόμες τεχνολογίες (θαλάσσια αιολικά πάρκα και υδρογόνο) και υιοθετούμε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, μετά την επιτυχία του εν εξελίξει Εξοικονομώ-Αυτονομώ, ανακοινώσαμε νέο και ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, προϋπολογισμού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ!

Χωροταξία, Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες

Εφαρμόζουμε άμεσα την ψηφισθείσα χωροταξική μεταρρύθμιση: δρομολογούμε τη γρήγορη και μαζική εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, εισάγουμε σύγχρονο και φιλικό στους επενδυτές καθεστώς χρήσεων γης, κλείνουμε οριστικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα (Μάτι, Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού κλπ). Ολοκληρώνουμε την ανάρτηση των Δασικών χαρτών στις αρχές του 2021 και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς. Ορατή πρόοδος όμως υπάρχει και στο Κτηματολόγιο: Ως το τέλος του 2021 θα έχουμε λειτουργούν Κτηματολόγιο στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων!

Διαχείριση αποβλήτων, Natura & Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Στο μέτωπο της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα για να μειώσουμε την ταφή και να ενισχύσουμε σημαντικά την ανακύκλωση. Στο πλαίσιο αυτό φέρνουμε προσεχώς νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα για την ανακύκλωση. Επεξεργαζόμαστε επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα για τις προστατευόμενες περιοχές: Αιτούμαστε 160 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία και την ανάδειξή τους! Ενώ μπαίνει μπροστά και το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας: Ζητήσαμε 310 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων με 30 εκατ. δενδρύλλια που θα παραχθούν στην Ελλάδα!

H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η ανάπτυξη αυτή θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια!».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση