Σχέδον ένα δισ. ευρώ για Πράσινα Σημεία και ΚΔΑΥ

του Νίκου Αβουκάτου

Έως τα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η χρηματοδότηση ύψους 900 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τα Πράσινα Σημεία και τα ΚΔΑΥ, εφόσον έχουν ψηφιστεί τα περιφερειακά σχέδια, τόνισε σήμερα ο Δαμιανός Ανδρέου, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o κ. Ανδρέου γνωστοποίησε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει μέχρι το φθινόπωρο σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Aνέφερε, ακόμη, ότι το ΥΠΕΝ κάνει τις αναγκαίες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες σε υποδομές, ο σχεδιασμός γίνεται με πιο γοργά βήματα στη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ολοκληρώνεται η απλούστευση της αδειοδότησης των Πράσινων Σημείων.

βιο

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι προγραμματίζεται για την επομένη τριετία πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω των σχολείων, ακόμη και από τη νηπιακή ηλικία.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στους στόχους του δήμου για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαχείριση των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης, αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης.

«Η καύση σκουπιδιών είναι ταμπού στη χώρα μας, ωστόσο η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά και οι μονάδες καύσης σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού μάς δείχνουν ότι λειτουργούν με επιτυχία στα κέντρα των πόλεων. Ήδη στους Ταγαράδες εδώ και χρόνια υπάρχει παραγωγή βιοαερίου», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θάνασης Παππάς παρουσίασε το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και τους βασικούς άξονες του, όπως ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσωρινής αποθήκευσης συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων, με την παρακολούθηση μέσω GPS, τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση με επέκταση του χωριστού ρεύματος γυαλιού σε όλες τις περιοχές και τη συλλογή ειδικών ρευμάτων (βιβλία, ρούχα, υφάσματα).

Παράλληλα, ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα Λαδάδικα συλλογής και αξιοποίησης βιοαποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ ενώ μελετάται ένα ακόμη πιλοτικό πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίου αξιοποίησης  βιοαποβλήτων σε συνεργασία με τον δήμο Θέρμης.

Από την προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Μελετών Ελένη Μπακιρτζή έγινε η πρώτη παρουσίαση της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδίου στερεών αποβλήτων ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκε στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται έως τον Αύγουστο η έγκριση του και από το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ο φορέας έκανε μια εκτεταμένη διαβούλευση, η νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τη διαλογή στην πηγή αλλά και δράσεις ανακύκλωσης βασισμένες στη χωριστή συλλογή, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων», σημείωσε η ίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση