Δίκτυο ρομποτικών κάδων θα αναπτυχθεί στη Λάρισα

του Νίκου Αβουκάτου

Την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων και την αντικατάσταση τους με ρομποτικούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων. Ο αντιδήμαρχος  Νίκος Καλτσάς  προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο με 11 σημεία αυτοματοποιημένων ρομποτικών κάδων. Ήδη είναι από τους πρώτους δήμους που τοποθέτησε τον «έξυπνο» κάδο.

Βάση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που παρουσίασε ο κ. Καλτσάς στο  2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα αλλάξει σύντονα η εικόνα στο  ιστορικό κέντρο της  πόλης του θεσσαλικού κάμπου.

«Με την αυτόματη συγκομιδή από τα 11 σημεία θα γνωρίζουμε  πότε γέμισε ο κάθε κάδος, αν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Πρόκειται για έναν κάδο που σε πληροφορεί ανά πάσα στιγμή. Προχωράμε μέσα στο 2016  με την αγορά δύο ρομποτικών κάδων μέσα στο ιστορικό κέντρο  γιατί αποτελεί αίτημα της πόλης. Ήδη έχουμε εγκατεστημένο πριν από χρόνια τον πρώτο κάδο» τόνισε ο κ. Καλτσάς.

Οι κύριες δυνατότητες του και τα πλεονεκτήματα του είναι τα ακόλουθα:

  • Αυτόματη  συμπίεση των απορριμμάτων τουλάχιστον κατά 80% της αρχικής τους μάζας, με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων έναντι των κοινών μηχανικών κάδων απορριμμάτων.
  • Αυτόματο άνοιγμα της θύρας ρίψης των απορριμμάτων μέσω ανιχνευτών προσέγγισης (αισθητήρες), έτσι ωστε ο πολίτης να μην έρχεται σε επαφή με τον κάδο για το άνοιγμα της θύρας (υπάρξει επιπλέον ενδεικτικός φωτισμός του χώρου μπροστά από τη θυρίδα ρίψης των απορριμμάτων).
  • Αυτόματη κένωση του ρομποτικού κάδου και αποκομιδή των απορριμμάτων μέσω εξωτερικού ηλεκτρονικού πίνακα με τα ήδη υπάρχοντα οχήματα αποκομιδής των Δήμων, με τρόπο γρήγορο και αθόρυβο.
  • Ηχητική ενημέρωση του πολίτη (μαγνητοφωνημένες οδηγίες χρήσης του ρομποτικού κάδου) που εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια χρήσης.
  • Ενημέρωση μέσω μηνυμάτων SMS σε κινητό τηλέφωνο των αρχών ή της κάθε αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας για την κατάσταση και την λειτουργία του ρομποτικού κάδου (για την πλήρωση του, εάν αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα κτλ)
  • Αυτοματοποιημένη λειτουργία με ένδειξη πλήρωσης μέσω κεντρικής μονάδας ελέγχου και χειρισμού.
  • Αυτόματη απολύμανση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων καθώς και των αποθηκευμένων απορριμμάτων.
  • Αυτόματη πλύση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων, μέσω διατάξεων σύνδεσης σε δίκτυο νερού ή και εσωτερική δεξαμενή νερού.

Μεταξύ άλλων το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει την τοποθέτηση καφέ και κίτρινων κάδων για βιοαπόβλητα και χαρτί και επέκταση του προγράμματος συλλογής πόρτα – πόρτα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση