Πρόωρη ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες λόγω της ζέστης

Οι θαλάσσιες χελώνες στην Κεφαλλονιά ξεκινάνε την ωοτοκία στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας ωθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες χελώνες να ξεκινάνε την ωοτοκία νωρίτερα όπως παρατήρησαν τα μέλη του προγράμματος Wildlife Sense.

Κάποιες χελώνες φαίνεται ότι ξεγελιούνται καθώς οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν τη δημιουργία των αυγών.

«Αυτό για τις χελώνες σημαίνει ότι δεν θα έχουν επιτυχή αποτελέσματα καθώς η άμμος είναι κρύα και έτσι δεν θα γίνει σωστά η διαδικασία της εκκόλαψης. Πρόπερσι παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο ενώ πέρσι  που ήταν κρύος ο χειμώνας δεν παρατηρήθηκε αυτή η αλλαγή» επεσήμανε στη greenagenda.gr ο υπεύθυνος του προγράμματος Νίκος Βαλλιάνος.

Οι φωλιές αυτές έχουν μειωμένες πιθανότητες για επιτυχή εκκόλαψη, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στην άμμο. Είκοσι εφτά παραλίες της Κεφαλλονιάς  επιτηρούνται και φέτος από εθελοντές του προγράμματος.

Τα ίχνη της πρώτης χελώνας  που μέχρι το πρωί  δεν κατάφερε να φτιάξει τη φωλιά της καταγράφηκαν από τον Λεονάρδο Κουνάδη.

Από την Σκάλα ως τα Βάτσα, έχει ξεκινήσει  το πρόγραμμα ταυτοποίησης και μελέτης συμπεριφοράς των χελωνών που κολυμπούν στο Αργοστόλι.

«Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι του Αργοστολίου αρκετό ζευγάρωμα και αναμένουμε μεγάλο αριθμό φωλιών σημείωσε ο κ. Βαλλιάνος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση