Πόσα αλλεργιογόνα αιωρούνται πάνω από τη Θεσσαλονίκη;

του Νίκου Αβουκάτου

Τι κυκλοφορεί σε φυσικά αεροαλλεργιογόνα; Ποια είναι τα επίπεδα τους; Υπάρχουν κάποια που είναι σε υψηλές ή χαμηλές συγκεντρώσεις;

Πλέον, όσοι ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες θα μπορούν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης αφού θα γνωρίζουν ποια φυσικά αεροαλλεργιογόνα κυκλοφορούν στον αέρα της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης - Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων και η αρμόδια ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ - Τμήμα Βιολογίας/Τομέας Οικολογίας, συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης, ως προς τα φυσικά αεροαλλεργιογόνα που προέρχονται από τη γύρη και τα σπόρια μυκήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ένας αεροβιολογικός σταθμός, στο κτήριο όπου στεγάζεται το Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ.

1

Ογκομετρικός συλλέκτης του αεροβιολογικού υλικού

Είναι η πρώτη φορά που ένας δήμος της χώρας μας εφαρμόζει αντίστοιχο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ακόμη και οικονομικά ασθενέστερες, που διατηρούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες  δίκτυα αεροβιολογικών σταθμών και διοχετεύουν τις σχετικές πληροφορίες στο ευρύ κοινό και στους αρμόδιους φορείς.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δημοσιεύει από τον Φεβρουάριο στην ιστοσελίδα του δελτίο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης και σπορίων μυκήτων σε εβδομαδιαία βάση, το οποίο θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δεδομένα του αεροβιολογικού σταθμού.

Με τη συμπλήρωση του εξαμήνου της σύμβασης αναμένεται να γίνει στις αρχές του Ιουνίου η πρώτη παρουσίαση της πορεία του προγράμματος.

2

Ταυτοποίηση και καταμέτρηση του αεροβιολογικού υλικού

Στόχος είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης καθώς και αντιμετώπισης αλλεργικών συμπτωμάτων (αλλεργικό βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα κ.ά.) από τα ευαισθητοποιημένα στους συγκεκριμένους αλλεργιογόνους παράγοντες άτομα.

Η καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας - Τομέας Οικολογίας Δέσποινα Βώκου μίλησε σχετικά με το πρόγραμμα στη Greenagenda.gr.

«Έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης μας που αφορούν την εμφάνιση των φυσικών αλλεργιογόνων. Είναι αναγκαία λοιπόν η λεπτομερής παρακολούθηση για τους ασθενείς και τους φορείς υγείας», επισήμανε η κα. Βώκου και πρόσθεσε:

«Μπορούμε να έχουμε γνώση για τη γενική τάση ως προς τον χρόνο εμφάνισης τους. Ανά εβδομάδα δίνονται τα δεδομένα στο δήμο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κυκλοφορεί, να παρακολουθούμε τον αέρα της πόλης».

«Ο δήμος, επειδή δραστηριοποιείται στη μέτρηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα της πόλης, είδε ότι υπάρχει αυτό το κενό για την ενημέρωση όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλεργιών και για αυτό άμεσα ενεργοποιήθηκε»,τόνισε από την πλευρά της η Βούλα Τζουμάκα, Δρ Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η προγραμματική σύμβαση την οποία ανέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης  στο Τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ για την εφαρμογή του προγράμματος είναι διάρκειας ενός έτους.

Δείτε τις συγκεντρώσεις φυσικών αεροαλλεργιογόνων στη Θεσσαλονίκη, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση