Απίστευτο: Αγωγός αστικών λυμάτων μέσα στη λίμνη Βεγορίτιδα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου  

Αστοχία ή ανεπαρκής σχεδιασμός; Ίσως να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας αγωγός αστικών λυμάτων να βρίσκεται μέσα σε λίμνη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού. Ο λόγος για τη λίμνη Βεγορίτιδα, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της στάθμης των υδάτων. Ακόμη και το αντλιοστάσιο λυμάτων κινδυνεύει να καλυφθεί από το νερό!

Τη σοβαρή αυτή υπόθεση για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η Greenagenda.gr.

1

«Αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τηn περιοχή μας», τονίζει ο δήμαρχος Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. «Γίνονται επιχώσεις για την προστασία του αγωγού», σημειώνει και δεν κρύβει τον προβληματισμό του λέγοντας πως «δεν είναι απίθανο να σπάσει».

«O νέος αγωγός κατασκευάστηκε πριν περίπου ένα χρόνο και παραδόθηκε πρόσφατα. Σήμερα βρίσκεται εντός της λίμνης και σε πολλά τμήματά του μπαζώθηκε από τον Δήμο Αμυνταίου για να μην φαίνεται», υποστηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας.

«Η άνοδος της στάθμης, κατά περίπου 8 μέτρα, είναι εντυπωσιακή. Ούτε οι επιστήμονες μπορούσαν να το εξηγήσουν», μας εξήγησε ο κ. Θοδωρίδης.

2

Πριν τον νέο αγωγό, ο προηγούμενος που κατασκευάστηκε βρισκόταν πολύ χαμηλά υψομετρικά και όταν άρχισε η άνοδος της στάθμης της λίμνης το έδαφος υποχώρησε. Τότε ο αγωγός έμεινε στον αέρα. Ως αποτέλεσμα ήταν να σπάει και να χύνονται τα λύματα μέσα στην λίμνη.

«Προχωρήσαμε σε καταγγελίες στο τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Ε. Φλώρινας, όπου με τη σειρά τους επέβαλαν πρόστιμο στον Δήμο Αμυνταίου. Ο αγωγός παρέμενε σπασμένος μέχρι ο Δήμος Αμυνταίου να έβρισκε χρήματα για να του αλλάξει θέση και να τον τοποθετήσει ψηλότερα», τονίζει ο Σύλλογος.

Υπογραμμίζει, δε, πως «ο δήμος Αμυνταίου βρήκε τελικά χρήματα και κατασκεύασε νέο αγωγό ψηλότερα, όχι όμως αρκετά ψηλά. Έτσι, ανέβηκε και άλλο η στάθμη της λίμνης και "έπνιξε" και τον καινούριο αγωγό».

Ο Σύλλογος Προστασίας της Βεγορίτιδας υποστηρίζει ακόμη ότι «στον βιολογικό όλα είναι κατεστραμμένα. Τα υδροχαρή φυτά έχουν ξεραθεί, τα σκουλήκια έχουν ψοφήσει». «Οι υπηρεσίες του Δήμου ισχυρίζονται ότι ο βιολογικός λειτουργεί αν και δεν υπάρχει ρεύμα. Έχει γίνει διακοπή από την ΔΕΗ και μάλιστα έχουν ξηλώσει και τον μετασχηματιστή», καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου.

5

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο κ. Θεοδωρίδης μάς αναφέρει ότι «ο βιολογικός λειτουργεί, επειδή όμως το αντλιοστάσιο κινδυνεύει να κατακλυστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού έχουμε προχωρήσει στη μελέτη κατασκευής του αντλιοστασίου ψηλότερα και μάλιστα έχουμε θέσει τη σοβαρότητα του προβλήματος σε επίπεδο Περιφέρειας».

Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα: Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός περιβαλλοντικού ατυχήματος με δυσάρεστες συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής στην περίπτωση που ο αγωγός υποστεί ζημιές;

3 6

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση