Πώς θα περάσει η Ελλάδα από την εποχή των χωματερών στην Ανακύκλωση

του Νίκου Αβουκάτου

Μπροστά στη σημαντική πρόκληση επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχει βρει άμεσα χρηματοδότηση, αλλά και καλές πρακτικές, διαφορετικά θα συνεχίζει να κινδυνεύει με τσουχτερά πρόστιμα.

Αυτό υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές του περιβαλλοντικού και χρηματοδοτικού Φόρουμ με θέμα: «Βόρεια Ελλάδα και Διαχείριση Απορριμμάτων: Χρηματοδότηση –ΕΣΠΑ, Καλές Πρακτικές, Ανακύκλωση», το οποίο διοργάνωσε η επενδυτική πρωτοβουλία A-Energy Investments, στο πλαίσιο του 27ου Money Show στη Θεσσαλονίκη.

Η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ δεν αρκεί για αυτό θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι. Αναγκαία είναι η από κοινού δράση της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

«Οι διαθέσιμοι πόροι μέσω του ΕΣΠΑ που εκτείνεται έως το 2020 είναι της τάξης των 750 εκατομμυρίων ευρώ, όμως δεν επαρκούν για να περάσουμε από την εποχή των ΧΑΔΑ στην ανακύκλωση. Ακόμη και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ή η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορούν καλύψουν τη δημιουργία υποδομών για την επίτευξη των στόχων μας. Έτσι λοιπόν είναι αναγκαία η χρηματοδότηση ιδιωτικών κεφαλαίων», επισήμανε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Σύμβουλος Εταιρείας Περιβαλλοντικών Έργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE.

Ανακύκλωση: Μητρώο καταγραφής σε όλους τους δήμους

«Για την επίτευξη των στόχων θέση έχουν όλοι και χρειάζεται να συνυπάρξουν αρμονικά. Τον πρώτο λόγο θα έχει ο δήμος άλλα δεν πρέπει να αποκλειστεί κανείς, ούτε η κυκλική οικονομία ούτε ο ιδιώτης. Με τη συνέργεια όλων θα επιτύχουμε την επίτευξη των στόχων μας, ούτως ώστε να μην έχουμε τα βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Όπως είπε, «ο ΕΟΑΝ δημιούργησε ένα μητρώο των παραγωγών συστημάτων ρευμάτων ανακύκλωσης ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του Ιουλίου ξεκινά τον Ιούλιο ένα μητρώο καταγραφής όλων των ποσοτήτων ανακύκλωσης από όλους και τους δήμους επειδή οι σχεδιασμοί έχουν κενά» .

Στο Φόρουμ, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης έθεσε το επίμαχο ζήτημα της ενεργειακής καύσης επισημαίνοντας ότι «όταν μιλάμε για την ενεργειακή αξιοποίηση βλέπουμε δαίμονες, αυτό πρέπει να σταματήσει για το οικονομικό και το περιβαλλοντικό όφελος μας» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πατήσουμε πόδι για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων»

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι στο θέμα της ενεργειακής καύσης δεν βρίσκεται απέναντι η πολιτεία. Σημείωσε όμως ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε τις άλλες μορφές διαχείρισης και με το υπόλειμμα κατόπιν θα σχεδιάσουμε κατά πόσο μπορούμε να εντάξουμε την καύση».

Χωρίς αδειοδότηση τα «μικρά» Πράσινα Σημεία

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για τα πράσινα σημεία. «Θα έχουμε σύντομα την αδειοδότησή τους. Το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία των πράσινων σημείων, αφού πάνε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής θα γίνει νόμος του κράτους και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης των πράσινων σημείων. Τα πράσινα σημεία θα εξοπλιστούν από το εμπλεκόμενο σύστημα και η μέγιστη έκταση τους έχει αποφασιστεί να είναι 200 τ.μ. Στα μικρά σημεία γειτονιάς δεν θα χρειάζεται αδειοδότηση», είπε και πρόσθεσε πως η διαχείρισή τους θα γίνεται από τους δήμους.

Τη θέση να δοθούν πλήρως οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους, διατύπωσε ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε ότι «οι δήμοι έχουν την ωριμότητα να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι «στη χώρα μας συζητάμε πάρα πολύ και για να ωριμάσει ένα έργο, χρειάζεται πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί μια δράση. Οι αντιδράσεις για το περιβάλλον, οι κραυγές και ο λαϊκισμός από ορισμένους, αλλά και οι λαϊκίστικες υποσχέσεις, έχουν αφήσει τη χώρα μας πολύ πίσω. Θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να πάει μπροστά με θεσμικό πλαίσιο. Κάθε ολιγωρία είναι έγκλημα στο θέμα της διαχείρισης του περιβάλλοντος, τα σκουπίδια είναι εξόχως τοπική υπόθεση».

Θεσσαλονίκη: 25 Πράσινα Σημεία στις γειτονιές

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε στους εννέα άξονες του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Για τα πράσινα σημεία τόνισε ότι θα δημιουργηθούν δύο κεντρικά στη Θεσσαλονίκη, ένα στα ανατολικά και ένα δυτικά του δήμου, καθώς και ένα δίκτυο 25 πράσινων σημείων γειτονιάς.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι μελετάται η θεσμοθέτηση των ανταποδοτικών κινήτρων και ελαφρύνσεων όσων συμβάλουν στην ανακύκλωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση