Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την αιολική ενέργεια

Ούριος άνεμος πνέει για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να χρηματοδοτούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού αυτά τους αποφέρουν σταθερές ταμειακές ροές.

Ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, ετοιμάζονται τώρα να χρηματοδοτήσουν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος έως 1,3 γιγαβάτ, σύμφωνα με τη νομική εταιρεία Norton Rose Fulbright που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για το κλείσιμο ντιλ. Ο δανεισμός των εγχώριων τραπεζών προς άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αντίστοιχη αύξηση.

Η καθαρή ενέργεια έχει προτεραιότητα στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να πετύχουν βελτίωση των συνθηκών ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ενέργειας έχει εγγυηθεί ότι θα διατεθεί στην αγορά η ενέργεια που θα παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές.

Στη χώρα μας βρίσκονται σήμερα υπό ανάπτυξη 50 έργα που αφορούν αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ περίπου 1,3 γιγαβάτ. Αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν έως τον Μάρτιο του 2018. Το κόστος για την ανάπτυξη των έργων αυτών μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Η Alpha Bank, η Eurobank Ergasias και η Εθνική Τράπεζα ήδη χρηματοδοτούν, για παράδειγμα, αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ το οποίο αναπτύσσεται στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου. Οταν το έργο θα ολοκληρωθεί, το τρίτο φετινό τρίμηνο, θα μπορεί να παράγει ενέργεια 73 μεγαβάτ.

Υπάρχουν και άλλα έργα που θα παράγουν ενέργεια πάνω από 100 μεγαβάτ το καθένα, τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι χρηματοδοτήσεις της Eurobank για αιολικά πάρκα αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας. Στο παιχνίδι έχουν μπει επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν ενεργά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους», λέει η Σαμπίνα Ντζιούρμαν που είναι περιφερειακή διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση