«Ανθίζουν» στην κρίση οι δημοτικοί λαχανόκηποι

Βιολογικά τρόφιμα για όλη την οικογένεια προσφέρουν στους δημότες οι αστικοί λαχανόκηποι. Πρόκειται για κοινωνικές δομές που αναπτύσσουν οι δήμοι της επικράτειας, ώστε να διευκολύνουν οικονομικά τους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και να τους φέρουν σε επαφή με τη γη.

Δημοτικοί λαχανόκηποι λειτουργούν πλέον στον Δήμο Αθηναίων, στο Μαρούσι, στη Λυκόβρυση, στον Αγιο Δημήτριο, αλλά και εκτός Αθηνών, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, όπου αδιάθετες εκτάσεις των δήμων καταμερίζονται σε κατοίκους και δημότες βάσει κοινωνικών κριτηρίων για να τις καλλιεργούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Η έκταση κάθε κήπου κυμαίνεται από 40 τ.μ., όπως στον Δημοτικό Λαχανόκηπο Αγίου Δημητρίου, έως 70 τ.μ. στον Δήμο Χανίων.

Ο Χρήστος Παππάς, εν αναμονή της θερινής σοδειάς, επιδεικνύει με περηφάνια τις ντοματιές που έχει φυτέψει στο αγροτεμάχιο που του παραχώρησε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

Ο Χρήστος Παππάς, εν αναμονή της θερινής σοδειάς, επιδεικνύει με περηφάνια τις ντοματιές που έχει φυτέψει στο αγροτεμάχιο που του παραχώρησε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

Η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, δηλώνουν οι αρμόδιοι. Κάποιοι λαχανόκηποι, όμως, εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, η οποία θα λήξει το προσεχές χρονικό διάστημα. Η ανησυχία, επομένως, είναι έκδηλη, τόσο για το μέλλον των εργαζομένων σε αυτούς όσο και των ανθρώπων που ωφελούνται. Δικαιούχοι είναι, μεταξύ άλλων, άποροι, υποαμειβόμενοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

«Δεν είναι απαραιτήτως άνθρωποι πολύ χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, όπως λανθασμένα θα πίστευε κάποιος» αναφέρει στο «Έθνος» ο Χρήστος Λαφτσής, γεωπόνος στον Λαχανόκηπο Αμαρουσίου. Οι ενδιαφερόμενοι, άτομα όλων των κατηγοριών του πληθυσμού, καταθέτουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον δήμο τους και ακολούθως καταρτίζεται μια λίστα «αναμονής». Οι πρώτοι στη λίστα είναι εκείνοι στους οποίους θα παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο. Με αυτό τον τρόπο, η σοδειά της χρονιάς εξασφαλίζεται για όσες οικογένειες έχουν πληγεί από την ύφεση και αδυνατούν να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά σε λαϊκές αγορές και καταστήματα για τα λαχανικά τους.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο το 10%

Πρόκειται για όφελος που απολαμβάνουν όλοι οι δημότες με οικονομικά προβλήματα, καθώς το 10% της παραγωγής προορίζεται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου και διαχέεται στους κατοίκους.

Με βιολογικά προϊόντα δικής της παραγωγής προμηθεύει την οικογένειά της η κ. Βάσω Μπαλαμάτσια, η οποία βρήκε στον Λαχανόκηπο Αγίου Δημητρίου παρέα και ψυχική ηρεμία

Με βιολογικά προϊόντα δικής της παραγωγής προμηθεύει την οικογένειά της η κ. Βάσω Μπαλαμάτσια, η οποία βρήκε στον Λαχανόκηπο Αγίου Δημητρίου παρέα και ψυχική ηρεμία

Εξάλλου καλλιεργούνται τα πάντα: από μαρούλια, φρέσκα κρεμμυδάκια και παντζάρια τον χειμώνα έως ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια και μελιτζάνες το καλοκαίρι. Κάποιοι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί, καθώς ασχολούνται καθημερινά και για ώρες. Υπάρχουν, βέβαια, και άνθρωποι οι οποίοι, για προσωπικούς κυρίως λόγους, εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση τους και άρα το αγροτεμάχιο παίρνει ο επόμενος στη σειρά κατάταξης δικαιούχος.

«Από τις καλλιέργειές μου τρώει όλη μου η οικογένεια» λέει ο Νίκος Χούσος, συνταξιούχος ξυλουργός, ο οποίος καλλιεργεί με ιδιαίτερο μεράκι το 50 τ.μ. αγροτεμάχιό του στο Μαρούσι. Εχει κόψει πια το καφενείο για το μικρό του κτήμα. «Θέλει να τα αγαπάς και να τα περιποιείσαι (σ.σ. τα φυτά)», λέει. Ο κήπος του πρόσφερε στον ίδιο, στη σύζυγό του Στέλλα και στη μικρότερη κόρη τους Ειρήνη με τα τρία παιδιά της τα λαχανικά όλης της χρονιάς.

Μένουν όλοι μαζί μετά το διαζύγιο της τελευταίας και ζουν από τα 700 ευρώ της σύνταξής του. Επομένως, το να αποφύγουν τα έξοδα της λαϊκής είναι μεγάλη ανακούφιση. Αλλωστε, είναι όλα βιολογικής καλλιέργειας. «Δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα. Μόνο φυτόχωμα και κοπριά» λέει δείχνοντάς μας τις κολοκυθιές, το αμπέλι και τις ντομάτες του. «Αυτές τις ημέρες ετοιμάζομαι να σπείρω και σαλατικά» συμπληρώνει με περηφάνια.

Εκτός όμως από το πρακτικό μέρος της δράσης, οι λαχανόκηποι προσφέρουν και ένα ακόμα μεγάλο όφελος, όπως αναφέρει ο Νίκος Κατρής, έτερος γεωπόνος στο Μαρούσι. «Η ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη συναναστροφή είναι μεγάλη. Ο ένας βοηθάει τον άλλον και αναπτύσσονται φιλικές σχέσεις και σχέσεις αλληλοβοήθειας» λέει...

Οι Χρήστος Λαφτσής και Νίκος Κατρής, γεωπόνοι στον Δήμο Αμαρουσίου, «ευθύνονται» για την καθοδήγηση των καλλιεργητών

Οι Χρήστος Λαφτσής και Νίκος Κατρής, γεωπόνοι στον Δήμο Αμαρουσίου, «ευθύνονται» για την καθοδήγηση των καλλιεργητών

«Σκαλίζω τη γη, αδειάζω το μυαλό μου και χαίρομαι την παρέα των... γειτόνων»

Ως έναν... επίγειο παράδεισο παρουσιάζουν οι δικαιούχοι του λαχανόκηπου στον Δήμο Αγίου Δημητρίου το περιβόλι τους, έκτασης 2,5 στρεμμάτων. Η κ. Βάσω Μπαλαμάτσια και ο κ. Χρήστος Παππάς είναι δύο από τους 45 δικαιούχους του και έχουν σπείρει όλα τα καλά σε μόλις 40 τ.μ. γης.

«Εχω φυτέψει τα εποχικά λαχανικά -ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, κολοκύθια. Είναι όχι μόνο μια έμπρακτη βοήθεια, αλλά και ψυχολογική. Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει συμβεί στη ζωή μας» υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος, 48 ετών, με καταγωγή από τη Βόρειο Ηπειρο. Βρίσκεται 25 χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Μιμόζα. Εδώ απέκτησαν και τη 13χρονη κορούλα τους Ευτυχία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον -πατωματζή στο επάγγελμα- άνδρα, ο οποίος κάνει μόλις 50-60 μεροκάματα τον χρόνο.

Καλή σοδειά

Είναι όμως χαρούμενος γιατί η σοδειά φτάνει όχι μόνο για την οικογένεια αλλά και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η καλλιέργεια του χώρου θέλει τον χρόνο της, όμως αυτό δεν τον ενοχλεί. «Αντίθετα, με ηρεμεί» λέει χαρακτηριστικά. «Το πράσινο, η μυρωδιά του χώματος, όλα είναι χαλαρωτικά. Σκαλίζω τη γη, αδειάζω το μυαλό μου από τις σκέψεις και χαίρομαι την παρέα των... ''γειτόνων'' από διπλανά παρτέρια».

Ντομάτες, φασόλια, κολοκύθια και δεκάδες άλλα προϊόντα, με τα οποία συντηρεί όλη του την οικογένεια, καλλιεργεί ο 70χρονος Νίκος Χούσος στο έκτασης 50 τ.μ. κτήμα που του παρείχε ο Δήμος Αμαρουσίου

Ντομάτες, φασόλια, κολοκύθια και δεκάδες άλλα προϊόντα, με τα οποία συντηρεί όλη του την οικογένεια, καλλιεργεί ο 70χρονος Νίκος Χούσος στο έκτασης 50 τ.μ. κτήμα που του παρείχε ο Δήμος Αμαρουσίου

«Είμαστε μια παρέα εδώ» λέει η κ. Βάσω, 56 ετών και άνεργη από το 2011. Πρόσφατα έγινε γιαγιά και είναι ευτυχής που θα μπορεί να δίνει στο εγγονάκι της προϊόντα φυσικά από τα χεράκια της. Μετά την απόλυσή της από εργοστάσιο τροφίμων, η σύνταξη του συζύγου δεν φτάνει. «Ερχόμαστε εδώ και βρίσκουμε την ηρεμία μας. Κάνουμε χειρωνακτική δουλειά, βέβαια, αλλά επικοινωνούμε με τους άλλους χρήστες και έχουμε και το όφελος της παραγωγής».

Τη λαϊκή τη χρησιμοποιεί μόνο για φρούτα, γιατί όλα τα άλλα τα παράγει η ίδια. «Αρέσει και στα παιδιά μου πολύ. Είναι άλλη ποιότητα τροφής. Και ευχαριστιέμαι κι εγώ, γιατί έχω μια παρέα. Κάνουμε συγκεντρώσεις, ετοιμάζουμε μεζεδάκια από τα προϊόντα που παράγουμε και περνάμε ευχάριστα την ώρα μας» καταλήγει.

Δωρεάν φρούτα από 100 μπολιασμένες νεραντζιές

Ξεφεύγοντας από την πεπατημένη και λόγω έλλειψης ανοιχτών εκτάσεων, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προχώρησε σε μια καινοτόμα παραλλαγή του αστικού λαχανόκηπου με ονομασία «Αστικός Οπωρώνας». Η δημοτική αρχή αποφάσισε να μπολιάσει τις νεραντζιές που φύονται στους δρόμους της πόλης και να τις μετατρέψει σε λεμονιές και πορτοκαλιές.

«Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον και αφετέρου να ελαφρύνουμε τα οικονομικά βάρη των συμπολιτών μας» αναφέρει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος. Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν γεωπόνοι του δήμου μπόλιασαν πιλοτικά τις 100 πρώτες νεραντζιές.

Επόμενο βήμα η παρακολούθηση των δέντρων, ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει επισήμως ο πλήρης εμβολιασμός τους. «Γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να κόψουν όσα φρούτα επιθυμούν χωρίς κόστος;» διερωτάται. Αλλωστε μακροπρόθεσμα η παραγωγή αυτή μπορεί να ωφελήσει και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου που λειτουργεί στον δήμο.

Η ιδέα του κ. Μπάμπαλου θεωρείται καινοτόμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η τάση των αστικών οπωρώνων υπάρχει ήδη στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε μεγάλες πόλεις -το Σιάτλ, η Βοστόνη, το Ασβιλ, το Μάντισον και το Σαν Φρανσίσκο- έχουν εντάξει στο σχέδιο πόλης οπωροφόρα δέντρα χωρίς κόστος για τους πολίτες. Ειδικά για την Ελλάδα της κρίσης, αποτελεί, σύμφωνα με ειδικούς γεωπόνους και αρχιτέκτονες τοπίου, εξαιρετική λύση για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού...

Πηγή φωτογραφιών: «Έθνος»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση