Επανεκκινείται το project «Αη Στράτης, Πράσινο Νησί»

του Νίκου Αβουκάτου

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το ΚΑΠΕ για το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Αη Στράτης Πράσινο Νησί», ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στην ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του Αγίου Ευστρατίου από ΑΠΕ γύρω στο 85%. Μάλιστα έχει εξασφαλίσθει η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Πληροφορίες της Greenagenda.gr αναφέρουν ότι οι επαφές των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου.

«Έχουν γίνει οι προεργασίες, η ιδέα είναι ώριμη και βασίζεται σε τεχνολογίες δοκιμασμένες, το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει βούληση», τόνισε ο μηχανολόγος-μηχανικός του ΚΑΠΕ και υπεύθυνος  του έργου, Παναγιώτης Ζορλός.

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τόπο μας και βέβαια για τη χώρα, καθώς το νησί μας θα βρεθεί  στο κέντρο επιστημονικών ερευνών και μελετών. Ακόμη, θα βελτιώθει το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων γιατί θα συναναστρέφονται με ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων και, τέλος, θα έχει οικονομικό όφελος για τον Δήμο αρχικά και μετά για τους δημότες, αφού με τη χρήση ΑΠΕ θα έχουν μειωμένο κόστος ενέργειας», επισήμανε η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει συχνή συνεργασία του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΚΑΠΕ.

Το αρχικό σχέδιο είναι να αυτονομηθούν ενεργειακά, αρχικά, το Δημαρχείο και τα γραφεία του, το ψυγείο του αλιευτικού συνεταιρισμού, το σχολείο και η Μαράσλειος Σχολή.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Ευστρατίου πήρε εκ νέου απόφαση πως ενδιαφέρεται για τη συνέχιση και υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Ειδικοί από το ΚΑΠΕ αναμένεται να επισκεφθούν το νησί μας και να ενημερώσουν τους κατοίκους, η πλειονότητα των οποίων δεν γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί με την υλοποίησή του και ποιες οι αλλαγές που θα προκύψουν στη ζωή τους», ανέφερε η κα. Κακαλή.

Το εγχείρημα δεν προχώρησε πριν από επτά χρόνια. Προέκυψαν προβλήματα στην χρηματοδότησή του, καθώς δεν θα προλάβαινε να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση