Έρχεται μονάδα γεωθερμίας στη Λέσβο

Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με μεγάλη ξένη εταιρεία ειδική στην αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού βρίσκεται η ΔΕH Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕH.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, η συμφωνία θα αφορά στην ανάπτυξη τοπικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, στο νησί της Λέσβου, για την οποία η ΔΕH Ανανεώσιμες έχει λάβει σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, η άδεια αφορά σε μονάδα ισχύος 8 μεγαβάτ, ενώ η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί είναι η πλέον προηγμένη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου έχουν γίνει από τη ΔΕH εκτεταμένες έρευνες με γεωτρήσεις. Η γεώτρηση του 2008 στην περιοχή της Στύψης, έφτασε σε βάθος 1.400 μέτρων όπου συνάντησε υγρά θερμοκρασίας έως και 80 βαθμών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέο ερευνητικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται, ακόμη, όπως μεταδίδει το Euro2day, ότι η ΔΕH Ανανεώσιμες διαθέτει τέσσερις άδειες εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τρεις άδειες για μονάδες πέντε μεγαβάτ η κάθε μία στα πεδία Μήλου, Νισύρου και Μεθάνων και μία για οκτώ μεγαβάτ στη Λέσβο.

Μέχρι στιγμής καμία άδεια για εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου δεν έχει αξιοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας, καθώς η τεχνολογία αυτή έχει δυσφημιστεί από τα προβλήματα που προκάλεσε η απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στην Κίμωλο την δεκαετία του ΄80.

Από την πλευρά της ΔΕH, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, επιτρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται παρόμοια προβλήματα και να αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς την πρόκληση ιδιαίτερων προβλημάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση