Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα

του Νίκου Αβουκάτου

Η αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Οι επιστήμονες δεν τη θεωρούν κάτι το περίεργο, όμως αυτό που προβληματίζει έντονα είναι ότι παρατηρείται μεταβολή της τάσης αλλαγής του κλίματος με την ενίσχυση, αλλά και τη συχνότητα των φαινομένων λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν σταματήσουν απότομα οι ανθρώπινες δραστηριότητες, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ισορροπήσει το σύστημα.

Ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο σε περιοχές που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Τους προηγούμενους μήνες η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και η Ελλάδα επλήγησαν από έναν άνυδρο χειμώνα. Ακολούθησαν για λίγα 24ωρα έντονες βροχοπτώσεις.

«Πρέπει να δοθεί άμεσα ευρύτερα έμφαση στη μελέτη των δεδομένων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η πολιτεία να δείξει την απαιτούμενη ωριμότητα και όχι να λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος για να μην πλήξει π.χ. μια τουριστική περιοχή», επισημαίνει στη Greenagenda.gr η επίκουρη Καθηγήτρια Κλιματολογίας του ΑΠΘ Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Υπάρχουν, μάλιστα, μελέτες που δείχνουν την τάση της αλλαγής του κλίματος τόσο στην ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική χώρα. «Εκτιμάται ότι θα συμβούν στη νησιωτική χώρα, η μείωση των βροχοπτώσεων και η άνοδο της ξηρασίας, ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα θα επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας, με επιπτώσεις στην καλλιέργεια και τη βιοποικιλότητα», υποστηρίζει η κα. Αναγνωστοπούλου.

Στον ελλαδικό χώρο το πολύπλοκο ανάγλυφο με την εναλλαγή ξηράς και θάλασσας μας δίνει διαφορετική συμπεριφορά του καιρού από περιοχή σε περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε ομιλία του με θέμα: «Η Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στη γεωργία στον ελλαδικό χώρο», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε για δυσάρεστες εξελίξεις στην αλλαγή του κλίματος:

  • Η μέγιστη καλοκαιρινή θερμοκρασία αυξάνεται κυρίως στην ενδοχώρα μέχρι και 2.5 βαθμούς Κελσίου από το 2021-2050 και μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου το 2071-2100. Μικρότερες μεταβολές στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας κυρίως.
  • Η ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1.5 βαθμούς Κελσίου το 2021-2050 και κατά 3.5 βαθμούς Κελσίου από το 2071-2100. Αυτή η άνοδος είναι πιο έντονη στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας (2 βαθμούς Κελσίου και 4 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα). Μια τέτοια αύξηση είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει τα δάση που είναι συνηθισμένα σε ψυχρότερες συνθήκες.
  • Ο αριθμός την θερμών ημερών με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου αυξάνεται κυρίως στις ηπειρωτικές πεδινές περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται αύξηση των θερμών ημερών κατά 20 περίπου ημέρες το 2021-2050 και περισσότερες από 40 ημέρες κατά την περίοδο 2071-2100. Τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αναμένεται να έχουν μικρότερες αυξήσεις λόγω της επίδρασης της θάλασσας.
  • Οι ηπειρωτικές περιοχές της νότιας κεντρικής Ελλάδας, η Εύβοια και η Κρήτη θα βιώσουν αυξήσεις της τάξης των 20 ημερών κατά το 2021-2050 και των 40 ημερών κατά την περίοδο 2071-2100 όσον αφορά στη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Από την άλλη, οι δυτικές περιοχές θα έχουν τις μισές από αυτές τις αυξήσεις.
  • Όλες οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς 20 πλέον ημέρες το χρόνο κατά το 2021-2050 και 40 επιπλέον ημέρες κατά το 2071-2100 με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στα νησιά και τμήματα της Δυτικής Ελλάδας θα παρατηρηθούν μικρότερες αυξήσεις.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση