Θεσσαλονίκη: «Hot spot» η Εγνατία στα αιωρούμενα σωματίδια το 2015 (πίνακες)

του Νίκου Αβουκάτου

Σχεδόν ανά μία στις τρεις ημέρες του 2015 καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των αιωρούμενων σωματιδίων, στην Εγνατία Οδό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο των 50 μgr/m3 στις 112 ημέρες, από τις συνολικά 365 του χρόνου, τη στιγμή που το επιτρεπόμενο όριο ετησίως είναι μόλις 35 ημέρες!

Τα παραπάνω προέκυψαν από τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σταθμός της οδού Εγνατίας και έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την 5η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων για 53 ημέρες μέσα στο έτος σημειώθηκαν και στον Σταθμό της οδού Λαγκάδα. Αντίθετα, πολύ καλύτερη παρουσιάστηκε η κατάσταση στους Σταθμούς Δημαρχείου, Τούμπας, Επταπυργίου και Μαρτίου, όπου σημειωθήκαν υπερβάσεις κάτω από επιτρεπόμενο όριο των 35 ημερών.

Άτιτλο

Όσον αφορά τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM10 (μgr/m3 ) στο Σταθμό Εγνατίας εμφανίστηκαν 48 ημέρες του περασμένου έτους, ενώ στους υπόλοιπους σταθμούς ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια βαίνει διαρκώς μειούμενη τα τελευταία έξι χρόνια (2009-2015) και στους έξι σταθμούς καταγραφής της πόλης.

«Η Εγνατία Οδός είναι επιβαρυμένη λόγω  της κυκλοφορίας των οχημάτων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα hot spot σε σύγκριση με τους άλλους σταθμούς που καταγράφουν τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων και τους όζοντος στη Θεσσαλονίκη για το 2015», επισήμανε η Παρασκευή Τζουμάκα, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

παπας

Το όζον, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρύπος που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη κάθε καλοκαίρι έχει ως επιτρεπόμενα όρια  ενημέρωσης 1 ώρα 180 μg/m3 και συναγερμού 1 ώρα 240 μg/m3. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση της τιμής αυτής περισσότερες από 25 φορές ανά έτος, για μέσο διάστημα 3 ετών.

«Το όζον εμφανίζεται κυρίως στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στους Σταθμούς  Επταπυργίου και Τούμπας, όπου σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι του ορίου της ενημέρωσης και του ορίου επιφυλακής», τόνισε η κα. Τζουμάκα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια, το όζον, όπως εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση τον επόμενο αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που κατέγραψαν οι έξι σταθμοί στη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία εξαετία, πατώντας ΕΔΩ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση