Ένα στα δέκα ανακυκλώσιμα αφαιρείται από μπλε κάδους στη Θεσσαλονίκη

Σε 10 με 15% ανέρχεται το ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών που αφαιρείται από τους μπλε κάδους της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μεταπωλείται, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και τις σχετικές πρωτοβουλίες του δήμου.

Λόγω αυτής της διαρροής, ο δήμος σύστησε μία ειδική ομάδα για την πάταξη του φαινομένου της πειρατείας του μπλε κάδου, η οποία, μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε εξόρμηση στην περιοχή της Τούμπας, όπου υπήρξε μια προσαγωγή.

Η ειδική ομάδα αποτελείται από 4-5 άτομα και συγκεκριμένα από έναν επόπτη και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας καθώς και αστυνομικούς. Πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση εξορμήσεις και όχι μόνο όταν γίνονται καταγγελίες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν εκτός από τα άτομα με τα καροτσάκια, που συλλέγουν ανακυκλώσιμο υλικό και φορτηγά ή οχήματα με τρέιλερ που γυρίζουν σε όλη την πόλη και μαζεύουν κυρίως χαρτοκιβώτια. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, τα εν λόγω οχήματα διασχίζουν όλη την πόλη, ακόμα και στο κέντρο, επί της οδού Τσιμισκή, και ανενόχλητα συλλέγουν το ανακυκλώσιμο υλικό.

Ήδη ο κ. Παππάς έχει υποβάλλει μηνύσεις στο ΣΔΟΕ για δέκα περιπτώσεις ενώ έχει καταθέσει για το θέμα στις εισαγγελικές αρχές. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και να δράσει και η πολιτεία, δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Ο ίδιος κάλεσε την Πολιτεία να συνδράμει στη μείωση της παράνομης, αυτής, δράσης, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια των πολιτών, καθώς, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μόνο από τον δήμο.

Πάνω από 360.000 ευρώ το όφελος του δήμου από την ανακύκλωση

Οικονομικό όφελος 365.691 ευρώ έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2015 από την ανακύκλωση και την αποφυγή τελών ταφής και διαχείρισης απορριμάτων. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αυξάνονται οι τόνοι σκουπιδιών που καταλήγουν στους μπλε κάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 συγκεντρώθηκαν στους μπλε κάδους 16.760 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού ενώ το 2014, 16.431 και το 2013, 14.041.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία για την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη, όπως τα είχε δημοσιεύσει προς μηνός η Greenagenda.gr.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση