Ο Επίτροπος Βέλα μιλάει στη GreenAgenda για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

του Νίκου Αβουκάτου

Η 7η Περιβαλλοντική Προγραμματική Πράξη είναι ο οδηγός - πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική πολιτική μέχρι το 2020. Για να συνδεθεί αυτό το πρόγραμμα με τις προτεραιότητες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Καρμένου Βέλα έχει επιλέξει να εστιάσει σε τρία μέρη, κατά τη διάρκεια της θητείας του: Την πράσινη ανάπτυξη, τη σύνδεση με τους πολίτες και την υλοποίησή του.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας AGENDA 2030 θα αποτελέσουν σημαντικό προσανατολισμό για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική δράση των επόμενων ετών.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Επίτροπος Βέλα τονίζει ότι «η οικονομική ανάπτυξή μας στηρίζεται σε μια υγιή φύση και σε καίριας σημασίας υπηρεσίες που παρέχονται σε εμάς όπως ο καθαρός αέρας και το νερό, λειτουργικά οικοσυστήματα και υγιείς ωκεανοί, όπου η θαλάσσια βιοποικιλότητα μπορεί να ευδοκιμήσει με την μακροχρόνια άποψη της βιωσιμότητας, τόσο των θέσεων εργασίας όσο και της προμήθειας φαγητού».

«Υπάρχει και η αξία της αναψυχής των δασών, χώρων πρασίνων και καθαρών παραλίων. Η προστασία και η προώθηση του φυσικού μας πλούτου είναι προαπαιτούμενα για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία. Και αυτό γιατί η προτεραιότητα της πράσινης ανάπτυξης περιλαμβάνει μια καίριας σημασίας εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντός μας», προσθέτει ο κ. Βέλα.

«Η ενδιάμεση αναθεώρηση της EU 2020 για τη βιοποικιλότητα δείχνει ότι ακόμη περισσότερες προσπάθειες είναι αναγκαίες εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας», συνεχίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία, ο Κ. Βέλα σημειώνει πως «βασική πρωτοβουλία μας για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική κυκλικής οικονομίας η οποία εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία αναμένεται να επιφέρει μια τριπλή νίκη στην κοινωνία με την εξοικονόμηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (600 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών), δημιουργία περίπου 580.000 θέσεων εργασίας περίπου και τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα (περίπου από 450 εκατομμύρια τόνους έως το 2030)».

«Ένα υγιές περιβάλλον είναι καίριας σημασίας για την υγεία και την ευημερία των κατοίκων και η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία έχει παίξει ένα βασικό ρόλο για τη βελτίωσή της», υπογραμμίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και, αναφερόμενος στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σημειώνει:

«Ελπίζουμε να δούμε πρόοδο φέτος προς τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μετά την έγκριση τον Δεκέμβριο του 2013 των νέων κανόνων της ποιότητας του αέρα. Ο σιωπηλός δολοφόνος της κακής ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι τα τροχαία ατυχήματα, καθιστώντας τον Νο1 περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίσης χαμένες εργατοώρες, υψηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, με τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, ασθματικοί αλλά και των ηλικιωμένων που πλήττονται περισσότερο. Επίσης καταστρέφει τα οικοσυστήματα μέσω περίσσειας ρύπανσης του αζώτου (ευτροφισμός) και την όξινη βροχή. Η εφαρμογή των νέων κανόνων της ποιότητας του αέρα στην ΕΕ θα επιφέρει οφέλη για την υγεία των ανθρώπων αξίας περίπου 40 δισ. € ετησίως».

Εκτός από τον αέρα, η άλλη ανάγκη για τον άνθρωπο είναι το νερό. Οι ωκεανοί παρέχουν το μισό οξυγόνο που χρειαζόμαστε και απορροφά πολλές από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουμε. Αυτοί είναι οι «πνεύμονες» του πλανήτη. Μπορούν επίσης να ρυθμίζουν το κλίμα και τον καιρό. Οι ωκεανοί παρέχουν τροφή και εισόδημα για έναν στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βασίζεται στα θαλασσινά ως σημαντική πηγή ζωικών πρωτεϊνών.

«Όπως γνωρίζετε, οι ωκεανοί μας βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση. Οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι του κόσμου έχουν εξαφανιστεί, κυρίως λόγω της όξινης βροχής. Η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να αυξάνεται, απειλώντας παράκτιες κοινότητες. Το 30% των αλιευτικών αποθεμάτων υφίστανται υπεραλίευση», επισημαίνει ο κ. Βέλα.

Ακόμη ένα σοβαρό θέμα αποτελούν τα θαλάσσια απορρίμματα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Σε λιγότερο από 10 χρόνια οι ωκεανοί μας θα μπορούσαν να περιέχουν έναν τόνο των πλαστικών για κάθε τρεις τόνους ψαριών.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος, «αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι οι ωκεανοί μας προσφέρουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. Και αποτελούν βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, για θρεπτικά τρόφιμα και φάρμακα. Πρόκειται για ένα βασικό πλεονέκτημα για το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό αλλά και τις θαλάσσιες μεταφορές».

Και προσθέτει: «Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου ταξιδεύει από τη θάλασσα. Μόνο στην Ευρώπη, οι ωκεανοί παρέχουν ήδη 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Συμβάλλουν περίπου 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομία μας. Αυτό είναι το 4% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία των ωκεανών μας, π.χ. με την επιβολή σκληρών κανόνων της παράνομης αλιείας.

»Με τη θέσπιση προστατευόμενων περιοχών αλιείας εισάγεται ο στόχος του 10% των υδάτων της ΕΕ μέχρι το 2020, θέτοντας τη βιωσιμότητα στην καρδιά της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής μας, έχοντας μια στρατηγική για γαλάζια ανάπτυξη (δηλαδή πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας που προέρχονται από τη θάλασσα), και η οποία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα των ωκεανών.

»Παίρνει 5 δευτερόλεπτα για την κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας, 5 λεπτά να χρησιμοποιηθεί και 500 χρόνια χρειάζονται για την πλήρη αποσύνθεση της. Το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιημένου πλαστικού καταλήγει στους ωκεανούς μας, όπου λαμβάνονται ως τρόφιμα από τα θαλάσσια είδη και στη συνέχεια οι άνθρωποι τρώνε τα ψάρια».

«Στην ΕΕ προτείνουμε αυστηρούς στόχους αποβλήτων που θα αποτρέψουν τα απόβλητα, κυρίως το πλαστικό, στους ωκεανούς. Εκτιμούμε ότι αυτό θα μειώσει τα θαλάσσια απορρίμματα κατά τουλάχιστον 25%. Δεύτερον, θα μειωθεί στο ήμισυ η χρήση της πλαστικής σακούλας από το 2019», τονίζει ο κ. Βέλα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση