365 πράσινες μέρες

Το πράσινο είναι ένα χρώμα που ξεκουράζει. Συμβολίζει την Άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης. Είναι, όμως, και το χρώμα της ελπίδας.

Τις τελευταίες δεκαετίες το πράσινο είναι συνώνυμο με τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τις καλές πρακτικές στην καθημερινότητα. Από την ανακύκλωση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι την υπεύθυνη λειτουργία των επιχειρήσεων και την ανθρωπιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να λειτουργούμε έχοντας κατά νου ότι τον Πλανήτη -δηλαδή το σπίτι μας- περισσότερο τον δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και λιγότερο τον κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες. Ότι η ευθύνη μας είναι τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονα μας.

Ασφαλώς το μεγάλα προβλήματα του πλανήτη είναι αυτά που επηρεάζουν τον πυρήνα της ύπαρξης του. Η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση των ωκεανών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Όλα όσα επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής, αλλά και την ίδια την ουσία της ζωής στη Γη.

Εξίσου σοβαρά όμως είναι και τα μικρότερα προβλήματα της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας. Από τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στο δήμο του ζούμε, τα σπασμένα πεζοδρόμια έξω από το σπίτι και τα αποτσίγαρα που πετούν οι οδηγοί στους δρόμους. Μέχρι τις παράνομες χωματερές στα δάση, την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων στα ρέματα και την αδήλωτη εργασία στο καφέ της γειτονιάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία ημέρα το χρόνο. Αλλά η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι για όλους -και τον καθένα ξεχωριστά- κάθε μέρα κάθε χρόνου. Αυτό είναι το μήνυμα της Green Agenda που προσπαθεί καθημερινά να περάσει με τα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία της. Ενημερώνοντας για τις «πράσινες» εξελίξεις. Αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές. Καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα. Ευχής έργο θα ήταν το «πράσινο» να γίνει τρόπος ζωής για τον καθένα. Όχι πειθαναγκαστικά και αγχωτικά, αλλά όπως αναπνέει ή πίνει νερό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση