Restaurant Fishweek: Ένα γευστικό ταξίδι στη βιώσιμη επιλογή ψαρικών

Πώς μπορεί μια συμμαχία μεταξύ του WWF, του Αθηνοράματος και 21 επιλεγμένων εστιατορίων της Αθήνας να κρατήσει τις θάλασσές μας ζωντανές και να εξασφαλίσει ψάρια για τις μελλοντικές γενιές; Η «Restaurant Fishweek» έρχεται από 6 μέχρι και 18 Ιουνίου να μας αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών.

Το WWF Ελλάς και το Αθηνόραμα, σε συνεργασία με 21 επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας, προσκαλούν τους πολίτες της Αθήνας σε ένα γευστικό ταξίδι ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών, μέσα από ένα διαφορετικό μενού. Για 12 μέρες, από 6 μέχρι και 18 Ιουνίου, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικές ή και ευφάνταστες συνταγές ψαρικών. «Συνταγές που βασίζονται στις συμβουλές του WWF για την υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών», όπως αναφέρεται σχετικά.

ψαρρρρ

«Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται με την αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση από τα μικρά εστιατόρια που σερβίρουν ψαρικά μέχρι τους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας», δήλωσε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος- γευσιγνώστης του Αθηνοράματος και ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, και συμπληρώνει: «Ο στόχος μας είναι η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και  πέρα από αυτήν την εβδομάδα! Ελπίζουμε πως τα εστιατόρια που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας θα γίνουν ο οδηγός για μία νέα γενιά επαγγελματιών εστίασης, όπου η βιώσιμη προμήθεια ψαρικών θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Οι επιλογές μας στα ψαρικά έχουν σημασία. Τι πιο απλό;

- 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στις ευρωπαϊκές θάλασσες απειλούνται
- 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
- 50% των ψαρικών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα
- 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη WWF, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Για τα εισαγόμενα ψαρικά χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας που ξεκινά από «μπλε» και «πράσινα» ψαρικά που μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, μέχρι τα κόκκινα που πρέπει να αποφεύγονται γιατί η αλίευσή τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Για τα ελληνικά ψαρικά, ελλείψει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, η βάση δίνεται στο επιτρεπόμενο μέγεθος και την περίοδο αναπαραγωγής του κάθε είδους, ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ψαρικά που δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.

ψαρ

Το πρόγραμμα Fish Forward
Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία WWF «Fish Forward», η οποία υλοποιείται σε 11 χώρες, έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της UNILEVER, υλοποιεί την ενέργεια Restaurant Fishweek και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Fish Guide.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση