Ελληνικό: Πώς θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» πάρκα στον κόσμο

του Θοδωρή Καραουλάνη

Αργά χθες Τρίτη το απόγευμα έπεσαν οι πολυαναμενόμενες υπογραφές στο μνημόνιο αλληλοκατανόησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση της έκτασης, και της κοινοπραξίας Global Investment Group (Lamda Development, Al Maabar, Fosun) για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η υπογραφή του μνημονίου αυτού, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, οδηγεί στην οριστικοποίηση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ξεκινήσουν όλες οι εγκριτικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, αφού πρώτα κυρωθεί η αντίστοιχη σύμβαση.

Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών οριστικοποιείται η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά Πάρκα στην Ευρώπη. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα κοινόχρηστο, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής έκτασης 2000 στρεμμάτων, δηλαδή 2.000.000 τμ., το οποίο θα διαθέτει και συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία. Επιπλέον προβλέπονται χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ., οδηγόντας σε συνολική έκταση 2,6 χιλιάδων στρεμμάτων Πρασίνου και Αναψυχής.

Ακόμη, μετά τη διαπραγμάτευση προέκυψε συμφωνία για τη δημιουργία σε όμορες περιοχές αλλά και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής πνευμόνων πρασίνου, μέσω μεταφοράς στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων. Αυτή η πρόβλεψη αφορά 300 στρέμματα στο Ελληνικό που θα υποδεχθούν άλλες κοινωφελείς χρήσεις για να ελευθερωθούν χώροι σε άλλες περιοχές.

Μέσα στην έκταση θα κατασκευαστεί εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων.

Από τα σημεία της συμφωνία που ξεχωρίζουν είναι η πρόβλεψη για κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο ακίνητο του Ελληνικού για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου. Ωστόσο ο επενδυτής αναλαμβάνει, υπό προϋποθέσεις, το 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων των όμορων δήμων σε περιοχή εκτός του ακινήτου.

Στη συμφωνία ακόμη εντάσσεται η πρόβλεψη για ανάπλαση και αναβάθμιση τουλάχιστον 1 χιλιομέτρου ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα. Η πρόβλεψη αυτή όμως ήδη δημιουργεί αντιδράσεις καθώς υποκρύπτει αποκλειστική χρήση και πρόβλεψη για την υπόλοιπη παραλία του ακινήτου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο  Επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής, να κατασκευάσει πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις, κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα απαιτούμενα λιμενικά έργα (μαρίνα κλπ), παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος (εφόσον εγκριθεί), έργα ανασύστασης και διευθέτησης ρεμάτων, έργα ενίσχυσης συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, την αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου (όπως το βραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο του κτιρίου του σταθμού επιβατών του πρώην ανατολικού αεροδρομίου, των υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας και πιθανότατα του Πύργου Ελέγχου).

ελλ

Αυτά όσον αφορά τα περιβαλλοντικά έργα της επένδυσης. Από εκεί και πέρα στο έργο αυτό, που χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της περιοχής προβλέπεται ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για όλες τις χρήσεις μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο Επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων

Το Master Plan της επένδυσης

Υπενθυμίζουμε ότι τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη σύνθεση των χρήσεων του Masterplan της επένδυσης δημιούργησε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER+PARTNERS. Ο σχεδιασμός που προκρίθηκε επιδιώκει, μέσω της εφαρμογής πρότυπων σχεδίων και αρχών σχεδιασμού, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των χρηστών της ανάπτυξης (μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες). Βασικές αρχές σχεδιασμού που τέθηκαν από τη LAMDA DEVELOPMENT S.A. προς την FOSTER+PARTNERS είναι:

  • Οι αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης
  • Ο σεβασμός στο ευρύτερο περιβάλλον, το φυσικό τοπίο, κλίμα και στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (Αρχαιολογικοί Χώροι, Διατήρηση – Αναπαλαίωση κτιρίων ιστορικής σημασίας, σωστή διαχείριση όμβριων και υπόγειων υδάτων, αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων)
  • Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα
  • Η βιωσιμότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα Πάρκα της Ευρώπης, μοναδικού ίσως λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τη θάλασσα
  • Η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής (οδικοί άξονες – πεζόδρομοι – ποδηλατόδρομοι, σύνδεση TRAM – METRO) για την απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών και επισκεπτών της ανάπτυξης, από και προς την ανάπτυξη / άλλους προορισμούς.

Έχοντας ως κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τη δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό καθώς και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό, η πρόταση της LAMDA DEVELOPMENT S.A., η οποία θα προσαρμοστεί στις μεπτομέρειες της με βάση τη χθεσινή συμφωνία, περιλαμβάνει:

  • Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου αλλά και χρήσεις τουρισμού – αναψυχής (δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 130 κλινών και άλλων χρήσεων αναψυχής), τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά) και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.
  • Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000μ2 σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου, ένα Πάρκο που θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Exhibition Center, National Aviation Museums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων & αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, τη μετεγκατάσταση και διεύρυνση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 αλλά και την ανάπτυξη λοιπών χρήσεων Αναψυχής σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.
  • Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα & campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία πλέον των 50.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Το περιβάλλον

Οι αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και η εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής πιστοποίησης των έργων και εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, θα αποτελούν βασικά κριτήρια για τον σχεδιασμό των έργων. Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση, με χαμηλό συντελεστής δόμησης (συντελεστής δόμησης 0,5).

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης μοναδικού δε λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα, αποτελεί το βασικό κεντρικό στοιχείο της Ανάπτυξης. Το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει έκταση 2.000.000 μ2 (200hectares), είναι δηλαδή μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (142hectares), (60% του Central Park ~340hectares) και σημαντικά μεγαλύτερο από άλλα Ελληνικά πάρκα π.χ. (εθνικός κήπος 16 εκτάρια, Πεδίο Άρεως 27 εκτάρια). Η δε αρδευόμενη έκταση, εκτιμάται στο 75% της επιφάνειάς του (~1.500.000μ2) με σημαντική βλάστηση που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και την χλωρίδα της Αττικής. Με την ανάπτυξη και υλοποίησή του, αναμένονται σημαντικά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά (π.χ. βελτίωση μικροκλίματος περιοχής) όσο και κοινωνικά (new way of living – γνωριμία του επισκέπτη, κατοίκου, εργαζόμενου, οικογενειάρχη, κλπ με μία νέα εμπειρία ζωής (αθλητισμός, αναψυχή, διασκέδαση, πολιτισμός, αγροτουρισμός, διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμοι, κλπ μέσα στο Πάρκο).

Η αναβάθμιση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και η στροφή και σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα αποτελεί επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό στόχο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Τέλος, ο σεβασμός στο ευρύτερο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο, κλίμα και στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μέσω π.χ. της σωστής διαχείρισης όμβριων και υπόγειων υδάτων, της ανάδειξης & προστασίας των Αρχαιολογικών Χώρων, της Διατήρησης – Αναπαλαίωσης κτιρίων ιστορικής σημασίας και αξιοποίησης / μετασκευής ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις του Σχεδίου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση