Δύο εκατ. τόνοι μπαζών απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο στη Β. Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι μπαζών υπολογίζεται ότι απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ετησίως στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπεύθυνου εταιρείας συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Μάλιστα, ανακυκλώνεται μόνον ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό των μπαζών, μόλις το 10%.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o διπλωματούχος μηχανικός διαχείρισης αποβλήτων Ηλίας Δημητριάδης επισήμανε ότι «μπορεί τα απόβλητα αυτά στη πλειοψηφία τους να είναι ακίνδυνα, ωστόσο υπάρχουν ποσότητες μονωτικών υλικών και αμιάντου που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη τη χώρα. Ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr εντόπισε πριν λίγο καιρό τον ανεξέλεγκτο μπαζότοπο στους Λαχανόκηπους όπου έγινε άμεσα μια εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης αρκετών τόνων μπαζών με μεγάλη επιτυχία.

Διαχείριση μπαζών στη Θεσσαλονίκη

Μπάζα αμίαντου

Μπάζα αμίαντου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, εντός του Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης με ειδική εταιρεία για τη διαχείριση των μπαζών και την επανάκτησή τους.

«Κυρίως τα Σαββατοκύριακα είναι προσβλητικό να πετιούνται οικοδομικά υλικά και ογκώδη δίπλα στον πράσινο κάδο. Οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας τα αφήνουν για την καθαριότητα. Με τον διαγωνισμό θα αναθέσουμε τη διαχείριση τους σε ειδική εταιρεία για να γίνει η επεξεργασία τους των συγκεκριμένων αποβλήτων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς.

Με το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων είναι εφικτό να ανακυκλωθεί περίπου το 80% των υλικών από τις κατεδαφίσεις.

«Χρειάζεται να υπάρξει τήρηση της νομιμότητας γιατί είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να δίνουμε στον οποιοδήποτε έναντι ευτελούς χρηματικού ποσού να τα πετάει στις παρυφές της πόλης, αυτό είναι ντροπή. Οι επιτήδειοι βρίσκουν την ευκαιρία μόλις βρουν ένα μπαζότοπο να τον γεμίζουν», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση