Η κυματική ενέργεια θα ηλεκτροδοτεί κατά 15% το Γιβραλτάρ (φωτο+vid)

Η ενέργεια των κυμάτων δεν έχει αξιοποιηθεί με την ίδια επιτυχία όπως η ηλιακή ή αιολική ενέργεια, ωστόσο, το Γιβραλτάρ ετοιμάζεται να παράγει το 15% της ηλεκτρικής του ενέργειας από την κίνηση του ωκεανού.

Οι αρχές του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους συνεργάζονται με την ισραηλινή εταιρεία Eco Wave Power (EWP) για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από κύματα, ισχύος 5 μεγαβάτ.

Η εταιρεία ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 2011, έχοντας αναπτύξει μία πιλοτική μονάδα στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ και άλλη μία δοκιμαστική στην Ουκρανία. Η ενεργειακή εταιρεία δημιούργησε δύο πλωτές εξέδρες που συλλέγουν ενέργεια από την κίνηση του ωκεανού.

gib

Οι πλατφόρμες πρέπει να αντέχουν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από το αλάτι, και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται επιστρώσεις που προσφέρουν ελάχιστη διάρκεια ζωής 30 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα το Γιβραλτάρ εγκαινίασε επίσημα τη λειτουργία της μονάδας, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, πρόκειται για τη «μοναδική εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας κυμάτων στην Ευρώπη, που λειτουργεί πολλαπλές μονάδες».

Μέχρι στιγμής, οι δυνατότητες παραγωγής είναι μόλις 100 κιλοβάτ, μακριά από τον συμφωνημένο στόχο των 5 μεγαβάτ, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της μονάδας έχει ήδη προγραμματιστεί, με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

gib3

«Τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια, έχουμε περάσει πολλά. Προηγούμενες υποσχέσεις από διάφορες εταιρείες και φορείς δεν ευοδώθηκαν. Τίποτα δε λειτούργησε. Το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί ξεκάθαρα. Νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό και όπως και στο παρελθόν, όλα βασίζονται στη δύναμη της θάλασσας γύρω μας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Γιβραλτάρ, Τζον Κόρτες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση