Map Your Meal: Εφαρμογή που ανιχνεύει πόσο «πράσινα» είναι τα προϊόντα διατροφής

Η εφαρμογή Map Your Meal φέρνει τους καταναλωτές πιο κοντά με την ηθική πίσω από τα τροφίμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Διαθέσιμη δωρεάν στις 11 Ιουνίου για τους χρήστες Android και iPhone, θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος και τι εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, και πώς αυτές οι διαδικασίες θα επηρεάσουν τον πλανήτη μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Με μια απλή σάρωση γραμμωτού κώδικα του προϊόντος (barcode), ο χρήστης θα λάβει ένα σκορ για το πόσο ‘πράσινα’ και πόσο ΄δίκαια’ είναι τα προϊόντα που καταναλώνει όταν πηγαίνει για ψώνια, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους δεικτες που έχουν αναπτύξει ερευνητές και που διερευνούν κάθε παράγοντα χωριστά.

Για παράδειγμα, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη, τα προϊόντα αναλύονται με βάση το υδατικό τους αποτύπωμα, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, την επεξεργασία, τη μεταφορά, το πακετάρισμα, τη χρήση φοινικέλαιου και την αξιοποίηση αειφόρων μεθόδων αλιείας. Ζητήματα της τήρησης και του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, της πιθανότητας ύπαρξης παιδικής εργασίας στην παραγωγή, της τήρησης των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και της διαφάνειας και της υπευθυνότητας της εταιρείας παραγωγής και της μητρικής εταιρείας, αξιολογούνται με βάση το δίκαιο στο εμπόριο και την παραγωγή. Ενώ ο κάθε παράγοντας βαθμολογείται ανεξάρτητα, η εφαρμογή θα παρέχει επιπλέον μία γενική βαθμολογία για το πόσο Πράσινο και πόσο Δίκαιο είναι το προϊόν. Προς το παρόν η εφαρμογή διατίθεται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η εμβέλειά της θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.

«Πραγματικά ανυπομονούμε για την έναρξη της εφαρμογής», δήλωσε η Κέλλυ Γαρυφαλλή από τη Fair Trade Hellas. «Τι τροφή επιλέγουμε να καταναλώσουμε έχει τεράστια σημασία από τη στιγμή που έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και συον ίδιο μας τον πολιτισμό. Μέσα από την εφαρμογή θέλουμε να προσφέρουμε εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές ώστε να αναλάβουν το δικό τους ρόλο στο μέλλον τηε τροφής τους, αλλά και να επιβραβεύσουμε και ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς να αποδείξουν ότι έχουν δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα των επιλογών τους», πρόσθεσε.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για download από τις αγορές Android και iOS στις 11 Ιουνίου στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρος, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διοργανώνουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σε κάθε χώρα, και καλούμε τους καταναλωτές να ενωθούν μαζί μας, να δοκιμάσουν την εφαρμογή μας και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις μας.

Στην Ελλάδα, η Fair Trade Hellas θα εγκαινιάσει την εφαρμογή για κινητά Map Your Meal, λαμβάνοντας μέρος στη Γιορτή Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που θα πραγματοποιηθεί από το «Επιχειρώ Κοινωνικά», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Θα βρισκόμαστε εκεί από τις 11:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, στο  Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην Καπάψ), μετρό Πανόρμου για να ξεκινήσει η χρήση της εφαρμογής Μap Your Meal και να παρουσιαστεί στους δημότες, στους περαστικούς, σε μικρούς και μεγάλους! Παράλληλα, θα έχουμε δραστηριότητες και εργαστήρια, διασκεδαστικό Photo booth για αναμνηστικές φωτογραφίες, παιχνίδια, πικ νικ στο πάρκο που θα ετοιμάσουν συλλογικά διάφοροι φορείς στα πρότυπα ενός βιώσιμου αγροδιατροφικού συστήματος και υπέροχο διαγωνισμό με κλήρωση και βραβεία τοπικά ελληνικά προϊόντα ή 2 διανυκτερεύσεις σε Αγροτουριστικό Ξενώνα στη Λακωνία!».

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη για Android και iOS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mapyourmeal.org

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή: http://www.mapyourmeal.org/index.php/mobile-application

Ποια είναι η Fair Trade Hellas

H Fair Trade Hellas είναι μια Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004 με νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρχισε να προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade), που στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχοι της είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα, και επίσης η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από φτωχές χώρες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση