«Ανθίζει» η γεωθερμία στον Νέστο

του Νίκου Αβουκάτου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της θερμοκηπιακής μονάδας πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή μοσχευμάτων για καλλωπιστικά φυτά, από την ελληνογερμανική εταιρεία SELECTA HELLAS, στο Ερατεινό του δήμου Νέστου, στην Καβάλα. Η έναρξη λειτουργίας της αναμένεται τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκατεστημένη επένδυση με χρήση γεωθερμίας στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη η οποία δείχνει τις προοπτικές της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας.

Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος τόνιζε στη Greenagenda.gr πως «η υπογραφή της σχετικής σύμβασης της εταιρείας με τη ΔΕΥΑΝ που διαχειρίζεται το γεωθερμικό πεδίο στο Ερατεινό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας και τη χώρα».

Μετά από διαγωνισμό έχει παραχωρηθεί μια έκταση 60 στρεμμάτων έναντι μισθώματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η SELECTA είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών φυτών.

«Η επένδυση αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης καθώς σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 120 άτομα και επιπλέον θα υπάρξουν άλλες δραστηριότητες συναφών επαγγελμάτων, προκειμένου να στηθεί η εν λόγω εταιρεία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι μια επένδυση εντάσεως κεφαλαίου αλλά και εργασίας», υπογράμμισε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο ο γεωπόνος, υπεύθυνος Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης.

Νέες επενδύσεις

Στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Μάλιστα, έντονο ενδιαφέρον εκδήλωσε εκ νέου ο όμιλος Ευθυμιάδη για το γεωθερμικό πεδίο στη Ν. Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων, έκτασης 120 στρεμμάτων, με αίτημά του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η αξιοποίησή του βρίσκεται σε ώριμη φάση και η επένδυση θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ». Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός εκμίσθωσης.

Την ίδια στιγμή, το γεωθερμικό πεδίο του Εράσμιου, σε έκταση 450 στρεμμάτων, έχει μισθωθεί στην εταιρεία Πλαστικά Θράκης.

«Το θετικό με τα γεωθερμικά πεδία είναι ότι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθόλου ρυπογόνες, πολύ χαμηλού κόστους, που μπορούν να βρουν πολλές εφαρμογές», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση